Путін відправляє Пригожина у заслання до Білорусі: головне із заяв Кремля про бунт "Вагнера"

Засновник приватної військової компанії "Вагнера" Євген Пригожин виїде до Білорусі. Після цього кримінальну справу за фактом перевороту в Росії проти нього закриють.

Про це заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, передають російські ЗМІ.

Спікер диктатора не уточнив, чим саме Пригожин займеться в Білорусі. Він додав, що Путін та диктатор Олександр Лукашенко домовилися, що білоруський лідер буде надавати посередницькі зусилля щодо врегулювання перевороту у РФ.

"Олександр Григорович давно особисто знайомий із Пригожиним, це була його особиста пропозиція. Ми вдячні президенту за ці зусилля", — заявив Пєсков.

Крім того, прес-секретар президента РФ наголосив, що Кремль не переслідуватиме тих "вагнерівців", які взяли участь у заколоті, враховуючи їхні фронтові заслуги. Частина бійців ПВК, яка спочатку відмовилася брати участь у "поході" Пригожина, підпише контракти з Міноборони.

Пєсков також заявив, що ситуація з заколотом ніяк не вплине на хід війни РФ проти України. До того ж, "рупор" Кремля запевняє, що Путін нібито весь день продовжував працювати у Москві. Тим самим, Пєсков намагається спростувати всі заяви ЗМІ щодо втечі Путіна.

Що відомо про конфлікт Пригожина й Міноборони РФ

Ввечері 23 червня Євген Пригожин звинуватив російську армію в обстрілі по тилових таборах "вагнерівців". За його словами, нібито загинула "величезна кількість солдатів ПВК "Вагнера"".

Пригожин заявив, що зупинить "зло, яке несе військове керівництво країни", і пообіцяв покарати тих, хто причетний до атаки його найманців. Також він повідомив, що разом з 25 тисячами солдатів вирушає "розбиратися з беззаконням в країні". За даними ЗМІ, після цього підрозділи Росгвардії нібито підняли у бойову готовність.

У Кремлі повідомили, що Путін поінформований про ситуацію навколо Пригожина, вживаються всі необхідні заходи. ФСБ порушила кримінальну справу проти Пригожина за фактом заклику до збройного заколоту. Генпрокуратура РФ заявила про правомірність такого рішення.

Вранці у суботу стало відомо, що у Москві та області проводяться "антитерористичні заходи", а найманці "Вагнера" взяли під контроль усі військові об'єкти у Воронежі. Невдовзі після бунту ПВК "Вагнера" Володимир Путін звернувся до громадян та усіх силових структур країни, зазначивши, що Росія веде важку війну за своє майбутнє, відбиваючи атаки "неонацистів та їх господарів". Пригожин у відповідь на це заявив, що військове керівництво Російської Федерації не забезпечувало зброю для "вагнерівців" під час боїв в Україні. 

За даними росЗМІ, Кремль планував оголосити у Росії воєнний стан. Тим часом російські військові почали покидати позиції на фронті в Україні та нібито направилися підтримувати найманців Пригожина. Відомо, що Путін підписав закон, який дозволяє затримувати на 30 діб за порушення режиму воєнного стану.

Нагадаємо, ввечері 24 червня Лукашенко провів переговори з Пригожиним. У прес-службі російського диктатора заявили, що власник ПВК "Вагнера" прийняв пропозицію самопроголошеного президента Білорусі про зупинення руху найманців на території Росії та подальші кроки щодо деескалації напруги. Сам Пригожин підтвердив цю заяву та повідомив, що "вагнерівці" повертаються у польові табори.

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 24.06.2023 23:28