Фото: соцмережі

Кремль готується оголосити воєнний стан й забирає війська з України: що відбувається у Росії зараз

Кремль має намір оголосити у Росії воєнний стан і вже до цього готується. А російські військові покидають позиції на фронті в Україні та їдуть підтримувати найманців Євгена Пригожина.

Про це повідомили російські ЗМІ.

За даними пропагандистів, Путін підписав закон, що дозволяє затримувати на 30 діб за порушення режиму воєнного стану.

Так, Кодекс РФ про адміністративні порушення доповнюється статтею 20.51, згідно з якою порушення режиму воєнного стану тягне накладення адміністративного штрафу на громадян в розмірі від 500 до однієї тисячі рублів або адміністративний арешт на строк до 30 діб; на посадовців — від однієї тисячі до двох тисяч рублів або адміністративний арешт на строк до 30 діб.

Якщо ж порушення було здійснене з використанням транспортного засобу, то разом зі штрафом можлива конфіскація автомобіля. Закон також уточнює порядок затримання автотранспортних засобів, йдеться в тексті документа, розміщеному на офіційному порталі правової інформації РФ.

До того ж за даними російських ЗМІ, Міноборони РФ знімає війська з передової по багатьох напрямках і відправляє до Москви. Водночас деякі підрозділи армії РФ знімаються з позицій самовільно та їдуть на підтримку "вагнерівцям".

позиції РФ в Україні

Фото: соцмережі

Ситуація у Москві

Мер Москви Сергій Собянін оголосив понеділок, 26 червня, вихідним днем та закликав жителів міста утриматись від поїздок по місту. Таке рішення прийнято на тлі наближення бойовиків ПВК "Вагнера" до російської столиці.

"З метою мінімізації ризиків мною в рамках оперативного штабу ухвалено рішення оголосити понеділок неробочим днем — за винятком органів влади та підприємств безперервного циклу, оборонно-промислового комплексу, міських служб",  повідомив московський мер.

Собянін наголосив, що ситуація залишається складна, і закликав утримуватися від поїздок містом. Також, за його словами, можливе перекриття руху в окремих кварталах і на окремих дорогах.

Перекриття доріг

Російські пропагандистські ЗМІ оприлюднили карту перекритих доріг, мостів і так званих режимів "КТО" (контртерористичної операції) в регіонах Росії. Так, у Московській та Воронезькій областях РФ оголошено режим "КТО". У Ростовській та Липецькій областях РФ місецвих просять залишатися вдома і не виходити на вулицю без потреби. Крім того, дороги, що ведуть до Москви, перекрито.

перекриття доріг в РФ

Фото: соцмережі

До того ж за даними DeepStateMap, під контролем ПВК "Вагнера" вже майже 5 тисяч кв. кілометрів РФ.

війська вагнера в РФ

Фото: DeepStateMap

Що відомо про конфлікт Пригожина й Міноборони РФ

Ввечері 23 червня Євген Пригожин звинуватив російську армію в обстрілі по тилових таборах "вагнерівців". За його словами, нібито загинула "величезна кількість солдатів ПВК "Вагнера"".

Пригожин заявив, що зупинить "зло, яке несе військове керівництво країни", і пообіцяв покарати тих, хто причетний до атаки його найманців. Також він повідомив, що разом з 25 тисячами солдатів вирушає "розбиратися з беззаконням в країні". За даними ЗМІ, після цього підрозділи Росгвардії нібито підняли у бойову готовність.

"Це не воєнний переворот, це марш справедливості. Наші дії ніяк не заважають військам", — заявив Пригожин у відповідь на таку активність Міноборони РФ.

У Кремлі повідомили, що Путін поінформований про ситуацію навколо Пригожина, вживаються всі необхідні заходи. ФСБ порушила кримінальну справу проти Пригожина за фактом заклику до збройного заколоту. Генпрокуратура РФ заявила про правомірність такого рішення.

"Твердження Пригожина, не мають під собою жодних підстав, вимагаємо негайно припинити протиправні дії", — заявили у російському Національному антитерористичному комітеті.

Пригожина звинувачують за ст. 279 КК РФ "за фактом організації збройного заколоту".

"Його діям буде надано належну правову оцінку. За цей злочин передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 12 до 20 років", — повідомили в Генпрокуратурі РФ.

Після заяв Пригожина вночі 24 червня московське управління Федеральної служби безпеки РФ підняли по тривозі, а на трасі Москва-Воронеж-Ростов-на-Дону почали виставляти блокпост. У Ростові-на-Дону помітили бронетехніку. За даними ЗМІ, черговим на блокпостах наказано відкривати вогонь на ураження "в разі виникнення загрози". Також вказується, що у Москві силовиків перевели у підвищену готовність, також там запроваджується план "Фортеця".

Вранці у суботу стало відомо, що у Москві та області проводяться "антитерористичні заходи", а найманці "Вагнера" взяли під контроль усі військові об'єкти у Воронежі.

Невдовзі після бунту ПВК "Вагнера" Володимир Путін звернувся до громадян та усіх силових структур країни, зазначивши, що Росія веде важку війну за своє майбутнє, відбиваючи атаки "неонацистів та їх господарів". Пригожин у відповідь на це заявив, що військове керівництво Російської Федерації не забезпечувало зброю для "вагнерівців" під час боїв в Україні. Також він заявив, що його бійці не прийдуть із зізнанням на вимогу російських спецслужб або чиновників. Вони також не планують підкорятись вимогам президента Володимира Путіна.

Засновник ПВК "Вагнера" також дорікнув російському диктатору за звинувачення у зраді та заявив, що всі найманці є патріотами РФ, оскільки воюють за неї. Пригожин пояснив причину бунту "вагнерівців": вони нібито хочуть зупинити корупцію, брехню і бюрократію, в яких загрузла країна.

У суботу, 24 червня російський диктатор провів низку переговорів із світовими лідерами, під час яких пожалівся за ситуацію у державі. Зокрема, Путін телефонував самопроголошеному президенту Білорусі Олександру Лукашенку, президенту Казахстану Касим-Жомарт Токаєву та президенту Туреччини Реджепу Тайїпу Ердогану.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський відреагував на події у Росії. Він вважає, що країна-агресорка, демонструє свою слабкість, ховаючись від людей, яких сама й озброїла. За словами Зеленського, чим довше Росія триматиме свої війська та найманців на українській землі, тим більше хаосу буде на території окупантів.

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 24.06.2023 18:59