Угорщина категорично проти ембарго на імпорт російської нафти і санкцій проти патріарха Кирила

06 ТРАВНЯ 2022 11:30

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що для його країни новий пакет санкцій Європейського Союзу, який містить ембарго на імпорт нафти, рівносильний "атомній бомбі". І підтримувати пакет санкцій проти російської нафти та газу Будапешт не буде.

Про це пише TrueUA із посиланням на Reuters.

За його словами, поточна пропозиція Європейської комісії щодо заборони імпорту російської нафти буде рівнозначно "атомній бомбі", скинутій на угорську економіку, додавши, що Угорщина готова вести переговори, якщо побачить нову пропозицію, яка б відповідала інтересам його країни.

Орбан сказав, що Угорщині знадобиться п'ять років і потрібні величезні інвестиції у їхні нафтопереробні заводи й трубопроводи, щоб мати можливість трансформувати свою нинішню систему, яка приблизно на 65% покладається на російську нафту.

"Ми точно знаємо, що нам потрібно, перш за все, нам потрібно п'ять років, щоб завершити весь цей процес... 1-1,5 року ні на що не вистачить", – сказав Орбан.

Крім того, голова угорського уряду поставив під сумнів, чи розумно інвестувати в таких масштабах, щоб отримати результат через 4-5 років, поки в Україні триває війна. Він сказав, що Угорщина чекає на нову пропозицію від Єврокомісії

"Я не хочу протистояти ЄС, а хочу співпрацювати...але це можливо лише в тому випадку, якщо вони врахують наші інтереси", – висловився він.

Також Орбан заявив, що Угорщина не підтримає внесення до "чорного списку" московського патріарха Кирила, який продовжує виправдовувати війну в Україні. За словами Орбана, це "питання релігійної свободи".

Нагадаємо, раніше Угорщина попереджала, що блокуватиме будь-яку європейську пропозицію, яка призведе до обмеження імпорту енергоресурсів з Росії. Зокрема, нафтове ембарго.

Відомо, що Віктор Орбан, який не визнає злочини Росії в Україні та блокує постачання зброї Києву для захисту від окупантів, потрапив до бази "Миротворця".

Події, 06.05.2022 11:30