Україна може отримати німецькі гаубиці та установки Gepard: коли саме

11 ЧЕРВНЯ 2022 12:18

Україна може отримати від Німеччини самохідні гармати-гаубиці Panzerhaubitze 2000 вже в червні. А згодом нашій державі можуть передати німецькі зенітні самохідні установки Gepard.

Про це розповів в одному з інтерв’ю посол України у Німеччині Андрій Мельник, інформує TrueUA.

Він зазначив, що, попри обіцянки та заяви німецьких політиків, зокрема канцлера Олафа Шольца, Німеччина досі не передала Україні жодної одиниці важкої зброї.

"З одного боку, нібито є політичне рішення, навіть історичне, від Бундестагу від 28 квітня 2022 року… про те, що Німеччина буде постачати Україні важке озброєння і комплексні системи… Була ціла низка оголошень, гучних заяв впродовж останніх тижнів. А з іншого боку, станом на 105-й день війни РФ проти України, жодна, я повторюю, жодна одиниця саме важкої техніки – щонайменше це артилерія, гаубиці, БМП, танки, – жодної не було поставлено до України, – наголосив Мельник.

Попри це, посол поінформував, що влітку очікується виконання щонайменше двох обіцянок Берліна щодо поставок Україні важкої зброї.

Зокрема, йдеться про гаубиці Panzerhaubitze 2000, які наша держава може отримати близько 22 червня. А установки Gepard повинні надійти в липні та серпні.

"Йдеться про дві обіцянки: сім самохідних гаубиць, які будуть передані нам, – ми ці системи отримаємо десь 22 червня. І самохідні зенітні системи, так звані Гепарди. Це теж стара зброя – 30 одиниць: 15 Гепардів – до кінця липня, ще 15 – до кінця серпня. Тобто лише 2 рішення зі всіх оголошених німецьким урядом до сьогодні, які перебувають в стадії реалізації, – зазначив Мельник.

Нагадаємо, 7 червня стало відомо, що Україна підпише з Польщею найбільший за 30 років контракт на постачання зброї.

Війна, 11.06.2022 12:18