Фото: Мілітарний

Україна отримала від Греції БМП-1: названо кількість

Влада Греції передала Україні 20 броньованих машин БМП-1. Також ЗСУ отримали від грецької сторони боєприпаси.

Про це повідомив міністр оборони Греції Ніколаос Панайотопулос на конференції контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн".

Він заявив, що його держава надала Україні боєприпаси та 20 бойових броньованих машин БМП-1 та боєприпаси. Які самі боєприпаси отримали ЗСУ очільник оборонного відомства Греції не уточнив.

При цьому він вказав, що Афіни продовжать підтримувати боротьбу українського народу за суверенітет та територіальну цілісність України.

Характеристики БМП-1

Перша радянська серійна бойова броньована гусенична машина, здатна плавати та призначена для транспортування особового складу мотострілецьких підрозділів на поле бою, підвищення його мобільності, озброєності та захищеності на полі бою, а також для сумісних дій з танками у бою. Родоначальниця такого класу бойових машин, як бойові машини піхоти; перша у світі серійна бойова машина піхоти.

БМП-1 розрахована на перевезення і підтримку одного мотострілецького відділення. Бойова обслуга машини — 11 осіб: три члени екіпажу (механік-водій, навідник-оператор і командир відділення/бойової машини) та вісім осіб десанту.

Корпус і башта БМП-1 зварені з катаних сталевих броньових листів товщиною від 5 до 19 мм, а лоб башти має товщину 23 мм.

Як основне озброєння БМП-1 використовує 73-мм гладкоствольну гармату 2А28 "Грім" з боєкомплектом 40 пострілів (16 кумулятивних, 24 осколкових). З гарматою спарений 7,62-мм кулемет ККТ (Кулемет Калашнікова танковий; модифікація єдиного кулемета Калашнікова для бронетехніки), який має у боєкомплекті 2000 набоїв 7,62×54R. Окрім того, для боротьби з танками й іншою броньованою технікою, а також з гелікоптерами, що низько летять, БМП-1 має ПУ ПТКР (пускову установку протитанкових керованих ракет) 9М14М "Крихітка" з чотирма пострілами до неї.

Місце механіка-водія оснащене оптичними приладами спостереження і апаратом А-3 танкового переговорного пристрою (ТПП). Розташоване позаду від нього місце командира відділення обладнане приладами спостереження ТНП-165А і ТНПО-170А, а також апаратом А-1 ТПП і бортовою радіостанцією Р-123М. Навідник-оператор має апарат А-2 ТПП для внутрішнього зв'язку.

Робочі місця піхотинців у десантному відділенні та кормові двері для спішування обладнані приладами ТНПО-170А для спостереження за місцевістю. Для внутрішнього зв'язку десантники користуються апаратами А-3 й А-4 ТПП.

Нагадаємо, у Бельгії 14 лютого відбулась дев’ята зустріч у форматі "Рамштайн". Міжнародні партнери України домовилися передати ЗСУ низку озброєння. Зокрема, Італія і Франція оголосили про надання Україні засобів ППО, Франція разом з Австралією буде розгортати виробництво боєприпасів калібру 155 мм, Норвегія загалом виділила 75 млрд євро на різні форми підтримки України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 14.02.2023 21:33