Фото: Міністерство оборони Литви

Україна отримала від Литви радіолокаційне обладнання: як воно допоможе військовим

Литва передала комплекти радіолокаційного обладнання для потреб Військово-Морських сил України. Завдяки йому захисники матимуть змогу вести спостереження над акваторією моря.

Допомогу надали на запит української сторони, пише LRT.

"Ця підтримка посилить спроможність України вести спостереження над морем і краще розуміти ситуацію… Це важливо і для захисту її територіальних вод, і забезпечення безпеки власних громадян", — прокоментував міністр оборони Арвідас Анушаускас.

Допомога Литви Україні

Литва підтримує Україну в повномасштабній війні від самого початку вторгнення Росії. Країна надає пакети військової, фінансової та гуманітарної допомоги, виступає за посилення санкцій проти РФ і підтримує євроатлантичну інтеграцію України. 

У липні 2023 року Литва затвердила план підтримки України на період 2024-2026 років. Він передбачає виділення 200 мільйонів євро на військове обладнання та озброєння для України. Основними напрямками підтримки будуть закупівля летальних та нелетальних засобів, військовий вишкіл та навчання, фінансові відрахування до фондів підтримки, ремонт військової техніки у Литві та навчання особового складу.

Наприкінці червня Литва оголосила про передачу Україні десяти бронетранспортерів M113 та боєприпасів. Тоді ж стало відомо, що країна придбала для України дві пускові установки ЗРК середньої дальності NASAMS. Ці системи зможуть доповнити та розширити оперативні можливості наданих Норвегією та США NASAMS, які зараз використовуються в Україні. Вартість контракту становить близько 9,8 мільйона євро.

Крім цього, Литва оголосила значний пакет військової допомоги для України до Дня Незалежності. Новий транш військової допомоги вартістю у 41 мільйон євро містить боєприпаси, гвинтівки, радіолокаційні станції морського спостереження, антидронове обладнання, а також інші необхідні засоби та зброю. Литва не афішує повні списки та кількість запланованого до передачі озброєння, посилаючись на вимоги безпеки.

У червні міністр економіки та інновацій Аушріне Армонайте повідомляла, що військова, гуманітарна та фінансова допомога від Литви Україні сягнула одного мільярда доларів євро.

Крім постачання військової техніки, Литва займається навчанням українських військовослужбовців, надає українцям лікування та реабілітацію, готує експертні консультації. Також Литва у рамках підтримки України також активно допомагає у підготовці військових та лікуванні поранених, експертних консультаціях, надає кошти на міжнародні програми підтримки України.

Нагадаємо, 28 червня столицю України з неоголошеним візитом відвідав президент Литви Гітанас Наусєда. У Києві він зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським і взяв участь у заходах з нагоди 27-ї річниці прийняття Конституції. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.09.2023 00:44