Україна подає заявку на пришвидшений вступ до НАТО: Столтенберг відреагував

30 ВЕРЕСНЯ 2022 23:05

Україна подає заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський, пише TrueUA.

"Де-факто ми вже пройшли свій шлях до НАТО. Де-факто ми вже довели сумісність зі стандартами Альянсу. Вони реальні для України — реальні на полі бою та в усіх аспектах нашої взаємодії", — сказав Зеленський.

Він заявив, що сьогодні Україна подає заявку, щоб зробити це де-юре.

"За процедурою, яка відповідатиме нашому значенню для захисту всієї нашої спільноти. У пришвидшеному порядку. Ми робимо свій визначальний крок, підписуючи заявку України на вступ у пришвидшеному порядку до НАТО", — додав Зеленський.

Реакція Столтенберга

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прокоментував бажання України якнайшвидше вступити до Альянсу. Він розповів, чи має вона на це право.

"Кожна демократична країна у Європі має таке право: подавати на членство і ми поважаємо це право. Ми знову і знову кажемо, що НАТО залишається відкритим, і ми це за останні роки показували. Союзники НАТО зустрілися у Мадриді, і тоді теж було зроблено чітку заяву, що ми підтримуємо право України обирати свій шлях і вирішувати, у які оборонні альянси вступати. Звичайно, рішення про це членство має прийматися усіма 30 членами. Це консенсусне рішення. І зараз ми зосереджені на тому, щоб надавати таку безпосередню підтримку Україні, допомагати їй захищатися від російського вторгнення, і це основна наша мета зараз", — сказав Єнс Столтенберг.

Нагадаємо, очільник Кремля Володимир Путін сьогодні, 30 вересня, підписав документи про “приєднання” українських окупованих росіянами територій до складу РФ. Нещодавно там були проведені псевдореферендуми, на яких, як очікувалося, намалювали переважну більшість голосів за входження до Росії.

Світ, 30.09.2022 23:05