Україна подбала про доступні ліки для громадян

13 КВІТНЯ 2019 19:16

В рамках цієї ініціативи вони можуть набувати безоплатно або за прийнятною ціною препарати, призначені для амбулаторного лікування хронічних захворювань. Особам, які потребують пацієнтам ця програма дає шанс на збереження життя. 

Програма була запущена за сприяння Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). Нещодавно експерти перевірили хід її реалізації і прийшли до висновку, що необхідні препарати для амбулаторного лікування стали більш доступними, повідомляє UN

До початку здійснення цього проекту жителі України, де далеко не всі мають медичну страховку, платили за ліки їх повну вартість зі своєї кишені. Для багатьох, особливо пенсіонерів, інвалідів та сімей з дітьми, такі витрати приводили до ще більшої бідності. Інші просто відмовлялися від лікування. 

За останні два роки використання ліків, включених в програму, збільшилася в порівнянні з позапрограмними ліками того ж класу. Лікарі, які призначають доступні препарати, відзначають, що здоров'я їх пацієнтів покращується.

У переліку 23 види доступних ліків - анальгетики, нейро-психіатричні і багато інших лікарських препаратів.

«Програма в цілому оцінюється як ефективна ...», - йдеться в звіті. Його автори представили ряд рекомендацій щодо того, як домогтися більшої віддачі при здійсненні програми «Доступні ліки», сприяти її розширення в регіонах країни. Одна з цих рекомендацій - не допускати дефіциту ліків, особливо тих, які відпускаються безкоштовно.

Суспільство, 13.04.2019 19:16