Фото: соцмережі

Україна продаватиме великі державні фірми за заниженими цінами: Bloomberg назвав причину

Україна планує виставити на продаж великі державні фірми за заниженими цінами. Це дозволить зміцнити бюджет на тлі війни.

Про це повідомляє Bloomberg.

Джерело зазначає, що на цей момент Україна шукає інвесторів, які розуміють, що високий ризик може принести великі прибутки після закінчення війни.

Голова Фонду держмайна Рустем Умєров прокоментував такі ініціативи.

"Коштом продажу держкомпаній Україна може заробити понад $400 мільйонів доларів і ще $190 млн може надійти від оренди сільськогосподарських угідь", — заявив він.

Видання наголошує на терміновості продажу та виокремлює три складових:

  • По-перше, Україна має допомогти фінансувати свої військові дії та зберегти інститути, що залежать від іноземної допомоги, над водою. 
  • По-друге, вливання капіталу та перебудова управління у державних компаніях можуть допомогти пожвавити економіку. 
  • По-третє, компанії на балансі фонду, більшість з яких були побудовані в середині минулого століття, стрімко втрачають ціну.

Скільки коштуватиме відновлення економіки України через війну

Відновлення економіки України внаслідок вторгнення Росії коштуватиме 411 мільярдів доларів. Ця сума у 2,6 раза перевищує очікуваний валовий внутрішній продукт України 2022 року. Такі дані у березні 2023 року повідомляло видання Yahoo Finance. Водночас у вересні 2022 року сума для відновлення України становила 349 мільярдів доларів. 

За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, відновлюватимуть насамперед енергетичну й критичну інфраструктури, житло, економіку та гуманітарне розмінування. Оцінені збитки та потреби у відновленні не містять дані про втрати на окупованих територіях.

Відповідно до швидкої оцінки потреб, Україні знадобиться 14 мільярдів доларів США для критично важливих і пріоритетних інвестицій у реконструкцію та відновлення у 2023 році, що вимагатиме 11 мільярдів доларів США понад те, що передбачено в бюджеті України на 2023 рік.

Приблизно 22% потреб припадає на транспорт, тоді як на житло припадає 17%, енергетику — 11% і сільське господарство — 7%.

Нагадаємо, від початку повномасштабного вторгнення країна-агресорка завдала збитків Україні на 143, 8 млрд доларів. І це лише задокументовані матеріальні втрати.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 20.04.2023 16:43