Фото: Харківська ОВА

Збитки України через війну: економісти приголомшили цифрами

Від початку повномасштабного вторгнення країна-агресорка завдала збитків Україні на 143, 8 млрд доларів. І це лише задокументовані матеріальні втрати.

Про це повідомив заступник голови Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Юрій Арістов з посиланням на дані Київської школи економіки.

"143, 8 млрд доларів  така сума прямих та лише задокументованих матеріальних втрат", — йдеться у повідомленні.

Найбільше постраждали:

  • Житлові будівлі  (37,3%);
  • Інфраструктура  (25,2%);
  • Активи підприємств та промисловість (7,9%);
  • Галузь освіти (6,2%);
  • АПК та земельні ресурси  (6,1%);
  • Енергетика  (5,6%).

Скільки коштуватиме відновлення економіки України через війну

Відновлення економіки України внаслідок вторгнення Росії коштуватиме 411 мільярдів доларів. Ця сума у 2,6 раза перевищує очікуваний валовий внутрішній продукт України 2022 року. Такі дані у березні 2023 року повідомляло видання Yahoo Finance. Водночас у вересні 2022 року сума для відновлення України становила 349 мільярдів доларів. 

За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, відновлюватимуть насамперед енергетичну й критичну інфраструктури, житло, економіку та гуманітарне розмінування. Оцінені збитки та потреби у відновленні не містять дані про втрати на окупованих територіях.

Відповідно до швидкої оцінки потреб, Україні знадобиться 14 мільярдів доларів США для критично важливих і пріоритетних інвестицій у реконструкцію та відновлення у 2023 році, що вимагатиме 11 мільярдів доларів США понад те, що передбачено в бюджеті України на 2023 рік.

Приблизно 22% потреб припадає на транспорт, тоді як на житло припадає 17%, енергетику — 11% і сільське господарство — 7%.

Нагадаємо, Україна працює над залученням заморожених російських активів, які охоплюють від 300 мільярдів доларів до 500 мільярдів доларів. Уряд веде переговори з партнерами щодо юридичного обґрунтування та практичного залучення коштів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 20.04.2023 13:58