Рівненська АЕС. Джерело: eco.rayon.in.ua

Україна успішно позбувається енергетичного впливу Росії, — британська розвідка

Завдяки використанню західних розробок на атомних електростанціях Україна фактично позбулася енергетичного впливу Росії.

Такий висновок зробило Міністерство оборони Великої Британії, посилаючись на дані аналітиків.

"10 вересня 2023 року компанія-оператор АЕС України "Енергоатом" оголосила про успішну перезаряджання реактора Рівненської атомної електростанції з використанням ядерних паливних збірок західного виробництва", — йдеться в повідомленні.

Британські аналітики зазначили, що всі реактори українських АЕС мають радянські конструкції, і до лютого 2022 року ядерна енергетика України значним чином працювала з Росією, залежала від російського ядерного палива. Після повномасштабного вторгнення РФ Україна прискорила плани щодо диверсифікації своєї енергетики.

"З огляду на те, що атомна енергетика забезпечує приблизно половину електроенергії в Україні, успіх "Енергоатому" в отриманні та встановленні західних зразків на своїх підприємствах став головною точкою відліку для довгострокового відокремлення України від Росії, чий вплив на енергопостачання України дуже зменшено", — зробили висновок у Міністерстві оборони Великої Британії.

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Нагадаємо, що українська Запорізька атомна електростанція перебуває під окупацією. У серпні надійшла інформація, що вона втратила живлення з основної зовнішньої лінії електропередачі напругою 750 кВ, після цього станцію довелося перемикнути на єдину доступну резервну лінію 330 кВ. Її відключення загрожує повним блекаутом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.09.2023 09:20