Фото: lviv.media

Україна вперше відзначає День захисників і захисниць 1 жовтня: історія свята

День захисників і захисниць в Україні з 2014 року відзначали 14 жовтня, у день Покрови Пресвятої Богородиці. Проте 1 вересня Православна церква України перейшла на новий календар, тому, згідно з указами президента, свято перенесли на 1 жовтня. Також сьогодні в Україні відзначають День козацтва.

Для українців День захисників і захисниць має велике значення. Сьогодні, коли в Україні триває повномасштабна війна, вшанувати подвиг військових, волонтерів та медиків зараз особливо важливо. Тільки завдяки ним наша Батьківщина зберігає свою незалежність.

У неділю, 1 жовтня, о 09:00, уся країна зупиниться на хвилину, щоби вшанувати подвиг полеглих героїв.

Крім цього, у першу неділю жовтня, згідно з указом президента від 2020 року, відзначається День територіальної оборони. Глава держави запровадив цей день з метою подальшого розвитку сучасних військових традицій, а також зважаючи на високу роль територіальної оборони в забезпеченні обороноздатності та територіальної цілісності країни.

Історія Дня захисників і захисниць

День захисників в Україні був заснований у 2014 році за указом президента Петра Порошенка. Вибір дати 14 жовтня для Дня захисника мотивували історичною традицією вшанування українського війська на Покрову.

У 2023 році День захисника України перенесли на 1 жовтня за указом президента Володимира Зеленського через реформу церковного календаря. Як відомо, з 1 вересня ПЦУ перейшла на новоюліанський церковний календар, в якому всі свята відзначаються на 13 днів раніше. Відтак, Покрова Пресвятої Богородиці замість 14 жовтня відзначається 1 жовтня, а разом з нею перенесли й дату Дня захисників.

Споконвіку Пресвята Божа Матір була захисницею воїнів-захисників. Традиція дуже давня і походить ще від часів Київської Русі. Козаки навіть називали Покрову своєю заступницею і завжди молилися Діві Марії перед початком важливих битв. На Січі була побудована церква на честь Покрови Пресвятої Богородиці, де збиралися козаки подякувати захисниці після вдалого походу.

Встановлення гендерної рівності

Президент Володимир Зеленський 3 серпня 2021 року підписав закон, який сприяє гендерно збалансованому висвітленню ролі військовослужбовців у захисті нашої країни та належному вшануванню воїнів обох статей. Це обгрунтовано тим, що багато жінок нарівні з чоловіками беруть участь у захисті суверенітету й територіальної цілісності України.

Загальнонаціональна хвилина мовчання

У неділю, 1 жовтня, о 09:00, уся країна на хвилину зупиниться, щоби вшанувати подвиг полеглих героїв. Всеукраїнську акцію пам'яті анонсував ще 27 вересня президент Володимир Зеленський на своїй сторінці у соцмережі. Він зауважив, що "мовчання здатне сказати більше, ніж будь-які слова".

Зеленський наголошував, що це має стати нашою новою традицією.

"09:00. Неділя. 1 жовтня. Центральні площі та вулиці українських міст. Хвилина шани. Хвилина мовчання. Та вічність памʼяті про наших полеглих захисників і захисниць", — додав президент.

Чи буде вихідний на День захисника України

Це державне свято передбачає додатковий вихідний день. У 2023 році День захисника України припадає на неділю, 1 жовтня. Зважаючи на те, що неділя вже є вихідним днем, додатковий вихідний переноситься на понеділок, 2 жовтня.

Проте у зв'язку із запровадженням воєнного стану додаткові вихідні було скасовано. Тому 2 жовтня буде звичайним робочим буднім днем. З усім тим, у приватних компаніях керівники можуть на свій розсуд надати співробітникам вихідний на честь цього свята.

Нагадаємо, народні депутати підтримали зміну дати святкування Різдва та ще двох важливих днів в Україні. Відповідне рішення ухвалили ще 14 липня на засіданні Верховної Ради.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.10.2023 05:30