Фото: соцмережі

Українці сьогодні зможуть побачити унікальне явище "сяйво да Вінчі": названо час

У неділю, 21 травня, жителі України зможуть побачити рідкісне небесне явище відоме як "сяйво да Вінчі" або попелясте світіння Місяця. Місячне сяйво да Вінчі відбувається, коли лише 5% видимої частини нашого супутника буде освітлено світлом Сонця.

Про це пише The Guardian.

Зазначається, що цей феномен ще в 16 столітті вперше пояснив Леонардо да Вінчі, на честь якого явище й отримало свою назву.

З часом, коли темнішатиме, неосвітлена частина місяця почне слабко світитися — це відбувається завдяки так званому сяйву Землі. Під час цього явища Земля відбиває сонячне світло, чим і висвітлює Місяць.

Побачити "сяйво да Вінчі" можна буде 21 травня близько 23:00 за Києвом. Спостерігати освітлений Землею Місяць можна буде і кілька ночей після 21 травня. Для цього не знадобиться спеціальних пристроїв.

Нагадаємо, яскравий спалах над Києвом 19 квітня був викликаний падінням метеора. Його маса була 200-300 кг і діаметром пів метра. Згідно із висновками експертів, він пролетів просто над Києвом на висоті близько 80 км зі швидкістю 29 км/сек і на висоті 38 км над землею вибухнув. Тривало це близько 5 секунд.

Зазначається, що метеорит розлетівся на дрібні уламки та пил, які можуть знаходитися на Житомирщині десь між містами Попільня, Романівка, Термінів та Паволоч.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 21.05.2023 14:59