Фото: скріншот з відео

Яскравий спалах над Києвом 19 квітня: фахівці поставили крапку в суперечках

Яскравий спалах над Києвом 19 квітня був викликаний падінням метеора. Його маса була 200-300 кг і діаметром пів метра.

Такого висновку дійшла Міжнародна метеорна організація.

Згідно із висновками експертів, він пролетів просто над Києвом на висоті близько 80 км зі швидкістю 29 км/сек і на висоті 38 км над землею вибухнув. Тривало це близько 5 секунд.

Зазначається, що метеорит розлетівся на дрібні уламки та пил, які можуть знаходитися на Житомирщині десь між містами Попільня, Романівка, Термінів та Паволоч.

Що таке Ліриди?

Щороку у квітні Земля проходить через шлейф комети Тетчер, яка залишає метеорний потік Ліриди. 

Ліриди — це дуже швидкі і яскраві метеори, які не залишають довгих палаючих слідів, коли проносяться через атмосферу Землі, їхня ознака — яскраві спалахи, або так звані "вогненні кулі". Перший такий потік спостерігали китайці ще в 687 р. до н. е.

У шлейф комети Тетчера, яка залишає метеоритний потік Ліриди, Земля потрапила 15 квітня 2023 року. Вийде з нього наша планета 29 квітня. Пік зорепаду припадає на 21 квітня.

У космічному агентстві розповіли, що схожий випадок відбувся у лютому 2023 року. Вночі над північною Францією впав метеор, який згорів в атмосфері. Метрове небесне тіло під час вибуху освітило небо над країною, що зафіксували камери спостереження та очевидці.

Нагадаємо, ввечері 19 квітня у низці областей оголосили повітряну тривогу. Моніторингові пабліки повідомляли про повітряні цілі у небі над країною. Тоді ж жителі столиці помітили яскравий спалах у небі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 26.04.2023 12:59