Скріншот з відео

Повітряні сили й науковці розповіли нові деталі про спалахи над Києвом

Спалахи, які мешканці Києва бачили у небі ввечері 19 квітня, за попередньою інформацією, пов’язані із падінням супутника/метеорита. Відповідна інформація уточнюється.

Про це повідомили у прес-службі Повітряних сил.

"На даний час загрози застосування противником засобів повітряного нападу на цьому напрямку немає. Протиповітряна оборона в готовності!" — запевнили військові.

У Повітряних силах додали, що поки українці роздумують, що могло стати причиною спалахів та створюють меми з цього приводу, військові продовжують виявляти та збивати повітряні цілі. Так, ввечері 19 квітня вже було знищено близько десяти БпЛА Shahed-136/131 на південно-східному напрямку. Це зона відповідальності повітряного командування "Схід".

"Зберігайте спокій, залишайтесь в укритті в регіонах, де оголошено повітряну тривогу! Прохання не використовувати офіційну символіку Повітряних Сил для створення мемів на радість ворогу!" — закликали військові.

Раніше у Київській міській військовій адміністрації повідомили, що спалахи, які мешканці Києва бачили у небі ввечері 19 квітня, не є результатом роботи протиповітряної оборони. За попередньою інформацією, це явище стало результатом падіння на Землю космічного супутника NASA.

Водночас речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат в коментарі "Суспільному" заявив, що у ПС ЗСУ поки не можуть підтвердити дані про падіння супутника NASA.

Що кажуть науковці

Водночас у науково-популярному проекті Alpha Centauri запевняють, що над столицею України не згорів супутник NASA.

"Сьогодні справді в атмосферу має входити апарат NASA RHESSI, що спостерігав сонячні спалахи з 2002 по 2018 рік. Але траєкторія його падіння дуже далека від України — вздовж лінії руху на картинці", — йдеться в Telegram-каналі Alpha Centauri.

падіння супутника

Фото: Alpha Centauri / Telegram

Дослідники кажуть, що об'єкт, який впав біля Києва, — болід (метеор).

"Приблизно маршрут можна побачити за посиланням. На тому ж сайті можна спостерігати за іншими "свіжими" об'єктами, що падають з космосу. Жоден з них не пролітає над Україною", — вказується у повідомленні каналу.

Нагадаємо, астрономи повідомляли, що уже найближчим часом на нашу планету впаде несправний космічний корабель NASA. Він займався вивченням сонячних спалахів та викидами корональної маси. Однак після більш ніж 16 років успішної роботи його вирішили вивести з експлуатації. Причиною стали проблеми зі зв’язком.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 20.04.2023 00:23