Фото: МОЗ

Українці, які вакцинувалися проти COVID-19 за кордоном, можуть згенерувати сертифікат у "Дії"

Пацієнти, які вакцинувалися проти COVID-19 за кордоном та отримали відповідний іноземний сертифікат, можуть звернутися до сімейного лікаря для внесення цих вакцинацій до електронної системи охорони здоров'я. Згодом буде можливість сформувати COVID-сертифікат через Дію. 

Про це повідомили в прес-службі Міністерства охорони здоров'я України.

Така можливість стала доступною на базі нового технічного рішення — зчитувача, який перевіряє автентичність отриманих цифрових документів про вакцинацію. Зчитувач є відкритим для користувачів за посиланням: https://cert.ezdorovya.ua/.

Вже після внесення лікарем даних про вакцинацію до системи пацієнт зможе отримати сертифікат у застосунку або на порталі «Дія». Проте згенерувати сертифікат можливо за умови, якщо пацієнт отримав цифровий документ про вакцинацію. Адже саме так можна підтвердити достовірність документа та факт вакцинації. 

Для того, щоб медичні дані про щеплення були внесені до ЕСОЗ, достатньо звернутися до сімейного лікаря з документом, що посвідчує особу, та іноземним документом, який підтверджує вакцинацію. Крім того, потрібно надати лікарю роздруковану копію документа — у випадку цифрового документа це може бути роздрукований скриншот із зображенням QR-коду на смартфоні. Також дані про попередні щеплення може внести медичний працівник центру масової вакцинації у разі, якщо ви звернулися за отриманням наступної дози вакцини проти COVID-19.

Зауважимо, згенерувати сертифікат про вакцинацію можливо тільки у випадку, якщо щеплення здійснене вакциною, яка визнається ВООЗ ефективною та допускається до екстреного використання. В іншому випадку лікар може лише внести запис про щеплення до електронної системи охорони здоровʼя та рекомендувати пацієнту пройти курс вакцинації повторно.

Нагадаємо, ВООЗ попередила про нову ймовірну пандемію. Суспільство може уразити пташиний грип, що передається від людини до людини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 07.03.2023 16:39