Фото: Pixabay

З наступного року в Україні ускладниться вихід на пенсію: до чого готуватись

На українців 2024 року чекає зміна правил призначення пенсій. Якщо поточного року на заслужений відпочинок у 60 років можна вийти маючи 30 років стажу, то з 1 січня знадобиться ще один рік.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики. 

Так, на пенсію у 60-річному віці зможуть вийти українці, у яких є щонайменше 31 рік стажу. Решті ж доведеться працювати до 63 і 65 років.

У міністерстві наголошують, що підвищення вимог до стажу триватиме протягом наступних чотирьох років, а тому українцям потрібно буде мати щонайменше 35 років стажу після 2028 року. Якщо ж у віці 60-років відповідного стажу не вистачає, то громадяни можуть вийти на пенсію у 63 роки, але для цього у 2024 році потрібно буде мати від 21 до 31 року стажу. Якщо ж і такої кількості стажу не вистачає, то на заслужений відпочинок можна буде вийти у 65 років за умови, якщо є щонайменше 15 років стажу.

У Мінсоцполітики вважають, що у 2028 році лише половина українців зможе вийти на пенсію у 60 років, 5% вийдуть на пенсію у 65 років, а решта — у 63 роки.

Нагадаємо, що в Україні деякі категорії громадян мають право вийти на пенсію за віком у 50 років. Зокрема, це стосується багатодітних українців, а також матерів та батьків осіб з інвалідністю з дитинства.

Раніше у ПФУ повідомляли, що українські пенсіонери, які досягли 70-річного віку, крім пенсії, отримують ще й доплати. Нарахування у розмірі 300 гривень здійснюються щомісяця, перед початком складання виплатних відомостей. Водночас не всі українці отримують ці виплати у повному обсязі. Як пояснили у Пенсійному фонді, все тому, що деякі пенсіонери досягають відповідного віку протягом місяця. Таким особам надбавка виплачується пропорційно, а наступного місяця — повністю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 22.11.2023 04:16