Фото: Telegram-канал Дмитра Лубінця

Україні вдалось повернути з окупації ще шістьох дітей: наймолодшій — три роки (фото)

У середу, 23 жовтня, з тимчасово окупованих територій вдалося повернути ще шістьох дітейНаразі вони перебувають у безпеці.

Про це повідомила прес-служба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

На підконтрольну уряду України територію вдалося евакуювати шістьох дітей разом з їхніми матерями. Сім’ї змогли виїхати із ТОТ Херсонської та Запорізької областей, а також АР Крим. Вік врятованих дітей — від трьох до 17 років.

Наразі цим родинам вже допомогли з пошуком тимчасового житла, оформленням і відновленням необхідних документів, працевлаштуванням і зарахуванням дітей до закладів освіти. Також їм надали фінансову та гуманітарну допомогу.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що сім’ї на ТОТ зіштовхнулися з психологічним тиском, відсутністю належного медичного обслуговування та постачання потрібних ліків.

"Дорослих членів родин примусили отримати російські паспорти, без яких вони не змогли б пересуватися по ТОТ України. Діти змушені були відвідувати російські школи, де навчальний процес був пронизаний пропагандою "руского міра". Без згоди батьків і самих дітей їх записували до мілітарних організацій. За відмову вчитися у російських школах погрожували вилучити дітей з сім’ї та забрати батьків на "підвали" за надуманими статтями", — розповів він.

повернення дітей з окупації

Повернення дітей з окупації. Фото: Telegram-канал Дмитра Лубінця

Лубінець додав, що держава готова до повернення усіх своїх громадян і надаватиме їм базову гуманітарну, медичну, психологічну та соціальну допомогу. А правоохоронні органи зафіксують російські злочини, свідками чи жертвами яких стали українські діти.

Нагадаємо, через безпекову ситуацію влада погодила рішення про примусову евакуацію дітей з їхніми родинами із селища Борова на Харківщині. Вона проводитиметься протягом 60 діб.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.10.2024 17:40