Українська мова визнана єдиною державною в країні

25 КВІТНЯ 2019 12:32

Депутати Верховної ради України в четвер ухвалили закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який закріплює виключні права українського перед іншими мовами в країні.

Рішення підтримали 278 депутатів, при мінімально необхідних 226, повідомляє Euro News.

Стежити за виконанням закону будуть «мовні інспектори». Вони зможуть бути присутніми на засіданнях в будь-яких органах, вимагати документи у громадських організацій і політичних партій, а також призначати розміри штрафів за недотримання закону.

Тим часом, згідно з всеукраїнського перепису населення 2001 року, майже 30% населення країни визнають російську мову в якості рідної. Російську вважають своєю рідною мовою 14% етнічних українців, а також численна громада етнічних росіян, що проживає на Україні. Причому російськомовне населення проживає в основному на сході і півдні України, в Києві рідною мовою російську вважають приблизно чверть жителів столиці.

Крім російської, мовами меншин на Україні є також кримськотатарська, румунська (у Закарпатській і Чернівецькій областях), угорська (в Закарпатті) і болгарська (в Одеській області).

Напередодні, 24 квітня, президент Росії Володимир Путін підписав указ, що спрощує видачу російських паспортів жителям Луганської і Донецької областей України. Цей крок був болісно сприйнятий в Києві, позицію якого підтримали і в Вашингтоні, підкресливши, що російська політика на сході України «посилює нападки на суверенітет і територіальну цілісність України».

Російський лідер пояснив, що указ носить «чисто гуманітарний характер».

Суспільство, 25.04.2019 12:32