Фото: dzen.ru

Українське зерно транспортуватимуть через порти на Дунаї та в Адріатичному морі, — Кулеба

У понеділок, 31 липня, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів переговори з міністром закордонних і європейських справ Республіки Хорватія Гордоном Гирличем-Радманом під час його візиту до України. Вони домовилися про використання хорватських портів на Дунаї та в Адріатичному морі для транспортування українського зерна.

Про це він заявив на брифінгу з посиланням на прес-службу відомства.

"Хорватський народ добре пам’ятає ціну свободи, яку він виборював під час війни за незалежність у 90-х роках. Сьогодні Хорватія пліч-о-пліч з нами у боротьбі за справедливе майбутнє не лише України, а й усієї Європи", — наголосив Дмитро Кулеба.

Зокрема, з огляду на вихід РФ з Чорноморської зернової ініціативи, важливою темою переговорів став український продовольчий експорт.

"Ми домовилися про можливість використання хорватських портів на Дунаї та в Адріатичному морі задля транспортування українського зерна. Зараз ми будемо працювати над тим, щоб прокласти якомога ефективніші маршрути до цих портів та максимально скористатися цією можливістю. Кожен внесок у розблокування експорту, кожні відкриті двері — це справжній, дієвий внесок у продовольчу безпеку світу. Дякую Хорватії за конструктивну допомогу", — підкреслив міністр.

Переговори та пресконференція у Києві відбулися в гібридному форматі. Дмитро Кулеба взяв участь в онлайн-режимі, перебуваючи на самоізоляції після позитивного тесту на COVID-19.

Фото: Міністерство закордонних справ України

Нагадаємо, 20 липня генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав Росію повернутися до "зернової угоди". Відповідну заяву він зробив у своєму виступі на церемонії відкриття Другого саміту ООН з продовольчих систем. Гутерреш зазначив, що зараз Росія та Україна відіграють ключову роль у забезпеченні продовольчої безпеки по всьому світу.

Тим часом США працюють над альтернативними коридорами для експорту українського зерна. На форумі "Росія — Африка", що відбувся напередодні у Санкт-Петербурзі, лідери африканських країн також закликали відновити "зернову угоду".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 31.07.2023 18:58