Фото: Twitter Дмитра Кулеби

Умови вступу України в НАТО: Кулеба назвав головну проблему

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що на сьогодні Україні не відомі умови майбутнього членства в Північноатлантичному Альянсі.

Про це він повідомив в інтерв'ю Радіо Свобода.

"Невідомо. Немає. От в цьому і проблема. Тобто коли будуть виконані умови? Що за умови? Ким вони мають бути сформульовані? Які вони?" — сказав Кулеба.

Водночас очільник МЗС розповів, що на сьогодні Україна та НАТО мають різні позиції щодо членства у Північноатлантичному блоці.

"Ще раз наша позиція: існують всі умови для того, щоб запросити Україну стати членом НАТО. Тобто тут у нас взагалі принципово різні позиції. Їхня позиція — що є якісь умови, які треба виконати. Будемо працювати з союзниками для того, щоб воно все не завмерло на місці, а ми рухалися вперед", — наголосив міністр.

Крім того, Кулеба наголосив, що найбільш консервативно налаштованими щодо майбутнього членства України в НАТО були США і Німеччина. Проте, за його словами, не все настільки однозначно.

"Знаючи багато нюансів із того, що відбувалося за лаштунками, можу сказати, що США відіграли важливу, вирішальну роль в тому, щоб слово "запрошення" взагалі з’явилося в тексті. Не в тому формулюванні, яке нас задовольняє, але в принципі. І Німеччина теж, зрештою, не чинила цьому опір. Тому світ трошки складніший, ніж просто чорне і біле", — додав глава МЗС.

До того ж Кулеба запевнив, що держава працюватиме з союзниками для того, щоб воно все не завмерло на місці, а ми рухалися вперед.

Україну запросять до НАТО: Столтенберг назвав умову

Країни НАТО 11 липня погодилися прийняти Україну до свого складу без Плану дій щодо членства. Північноатлантичний альянс узгодив відповідну декларацію.

Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг заявив на брифінгу, що Україна отримає запрошення до НАТО, коли "погодяться усі союзники й будуть виконані умови".

Лідери країн-членів ухвалили пакет підтримки для України, який передбачає:

  • скасування вимоги щодо виконання ПДЧ;
  • довгострокову програму військової допомоги по 500 мільйонів доларів на рік для модернізації української армії та повного переходу на стандарти НАТО;
  •  запуск Ради Україна — НАТО, яка має стати платформою для консультацій у кризових ситуаціях.   

Всі положення щодо майбутнього вступу України країни-члени НАТО узгодили у спільному комюніке. У документі союзники описали бачення того, яким має бути шлях нашої держави до членства в Альянсі.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що 12 липня — важливий день роботи української делегації на саміті НАТО у Вільнюсі. За його словами, у пріоритеті — оборона України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 12.07.2023 10:59