Фото: Ігор Конашенков / росЗМІ

Українські хакери проникли у Департамент інфокомунікацій міноборони РФ: що вдалось дізнатись

Українські хакери групи "Кібер Спротив" проникли в Департамент інформації та масових комунікацій міністерства оборони Російської Федерації. Вони передали в розпорядження міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm унікальну внутрішню документацію та доступи до програмного забезпечення, що використовують російські військові пропагандисти.

Про це йдеться на сайті спільноти InformNapalm.

У спільноті пояснили, що цей Департамент — це відомство, підпорядковане сумнозвісному Ігорю Конашенкову. Це саме та людина, яка щоденно озвучує російські зведення із зони бойових дій: він у перші тижні вторгнення повторював фразу "потєрь нєт" і твердив про тисячі знищених українських танків — більше, ніж Україна мала до вторгнення. Завдяки одержаній документації стає зрозумілим, наскільки відірваний від реального стану справ увесь Департамент інформації міноборони Росії.

Співробітники департаменту та підконтрольні йому прес-служби військових округів та флотів постійно аналізують інформаційне поле РФ. Все, що прямо чи опосередковано повʼязано із новинами про діяльність армії РФ, відображається у різних звітах. При чому окремо аналізуються публікації іноземних медіа.

Щотижня полковник Кочетков подає Конашенкову на затвердження звіт про кількість випущених матеріалів та темпи виконання планів. А пізніше інший службовець цього департаменту Сергій Товпеко розсилає цей документ разом із запланованими інформаційними заходами у ЗС РФ на наступний тиждень та тижневим звітом щодо друкованих ЗМІ всім начальникам прес-служб округів, родів військ, флотам тощо.

Програмне забезпечення "Катюша"

Росія тотально контролює свій інформаційний простір. Контроль потребує постійного моніторингу, а у самих звітах колосальні обсяги інформації. Тому для збору звітної інформації у росіян використовується специфічне програмне забезпечення.

Розробником програми є приватна компанія "M13". Вони стверджують, що спеціалізуються на інформаційних технологіях у сфері медіамоніторингу. Мають три системи: "Арсенал", "Арена" та "Катюша". Їх програмне забезпечення використовують в адміністрації президента РФ, уряді, федеральних міністерствах і відомствах, регіональних державних органах виконавчої влади, комерційних компаніях і громадських організаціях. У 2021 році МО РФ купила ліцензію на користування "Катюшею", виділивши на це 320 мільйонів рублів до 2023 року включно.

Система явно некоректно відображає тональність повідомлень. Негативні повідомлення про ЗС РФ та військово-політичне керівництво РФ або не враховуються, або позначаються нейтральними. Система аналізує переважно російський інформаційний простір. Західні та українські медіа присутні в базі, але їх потрібно шукати вручну. На загальну картину вони не впливають. А будь-який аналіз переважно базується тільки на російських цензурованих і самоцензурованих джерелах. 

Так, негативні новини в системі теж були. Але на одну "негативну" новину розгалужена російська система пропаганди накидує десятки позитивних новин, досить ефективно перемикаючи увагу, зміщує акценти.

Лист Конашенкова

Хакери "Кібер Спротиву" також знайшли та передали InformNapalm один цікавий документ — лист Конашенкова до заступника гендиректора ВГТРК ("Россия-1", "Россия-24") Шестакова. Цей лист цікавий тим, що в ньому згадуються якісь "неблагонадійні" російські Telegram-канали.

Скріншот informnapalm.org

Якщо подивитися на лист Конашенкова, то він датований 14 листопада. Феєрична заява про відступ групи "Днєпр" була опублікована та анульована 13 листопада. Що це, як не провокація? Ніщо і ніхто не може заважати Путіну тріумфально провести вибори в тиші. Диктатура не любить нелояльність.

Тому вже 17 листопада Росія посилює контроль над інтернетом, що, на думку аналітиків ISW є черговим проявом інформаційної цензури та спробою обмежити вільний доступ до інтернету, розраховуючи таким чином "проконтролювати" вибори Путіна. А пізніше ISW висловив думку, що заява Шойгу, зроблена на колегії МО 21 листопада, ймовірно є спробою применшити стурбованість деяких російських воєнних блогерів щодо нездатності Росії рішуче відбити українські атаки на східному березі Дніпра. Аналітики, втім сумніваються, що ці заяви заспокоять нарікання, які збільшуються в російському інформаційному просторі.

Нагадаємо, українські операції на лівому березі Дніпра Херсонської області викликали істерику у Кремлі. Міністерство оборони Російської Федерації та російські чиновники намагаються вгамувати істерику навколо створення там нових плацдармів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.11.2023 14:59