Російський Су-34. Джерело: online.ua

Українські військові знищили ще один російський Су-34

Повітряні сили Збройних сил України 21 лютого знищили черговий російський винищувач-бомбардувальник Су-34, який розрахований для завдання ударів й здатен атакувати рухомі цілі.

Про чергове досягнення українських захисників повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук.

"Цього разу можу сказати, що льотчику Су-35 пощастило — зманеврував і більше не ризикує. А от екіпаж Су-34 приєднується до нашої рубрики "Вечного полета, братья". Маю гарні результати об’єктивного контролю, щоб ніхто не сумнівався!" — написав він у своєму Telegram-каналі.

Збиття російських винищувачів

Зазначимо, що цей російський Су-34 став вже сьомою повітряною ціллю українських військових за останній тиждень. 

Відомо, що 17 лютого зранку підрозділи Повітряних сил знищили на Східному напрямку одразу три російські винищувачі. Це відбулося під час спроби ворога завдати удару по Україні керованими авіабомбами.

Також 18 лютого зранку українські військові приземлили ще один Су-34. Після цього командувач Повітряних сил Микола Олещук натякнув окупантам, де шукати пілотів, опублікувавши мапу зі сервісу Коспас-Сарсат, де видно точки, у яких, ймовірно, вони могли перебувати.

19 лютого Сили оборони збили два ворожих літаки на Східному напрямку.

Характеристики винищувача Су-34

Бомбардувальник Су-34, як і Су-35, вважають одним із найсучасніших літаків росіян. Країна-агресорка продовжує їх виготовляти, хоч цей процес внаслідок санкцій є значно довшим та проблематичнішим, ніж до повномасштабного вторгнення в Україну. Згідно з підрахунками аналітиків, Росія здатна виробляти дві-три одиниці Су-34 на рік.

Цей винищувач створений на основі Су-27 й призначений атакувати рухомі цілі різних конфігурацій — від літака противника до наземних цілей в тилових частинах. До складу екіпажу Су-34 входять дві особи. Винищувач озброєний гарматою 30 мм калібру та має 12 точок для несення бойового навантаження до восьми тонн. Радіолокаційна система бомбардувальника здатна розпізнавати цілі на відстані до 75 тисяч метрів. Максимальна швидкість польоту винищувача — до 1900 кілометрів на годину.

Вартість Су-34 приблизно 50 мільйонів доларів. При цьому ціна варіюється від його додаткового оснащення. Сама ж Росія не здатна виготовляти всі компоненти до бомбардувальника, а тому змушена закуповувати іноземні деталі.

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський заявляв, що можливість України збивати російські винищувачі — це один із ключів до справедливого завершення війни з Росією. Він показав, наскільки дієвим стало посилення нашого повітряного щита.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.02.2024 08:07