Фото: "Фокус"

Уникає екстрадиції до США: Фірташ отримав від Білорусі дипломатичну посаду

Республіка Білорусь надала українському бізнесмену Дмитру Фірташу дипломатичну посаду. Таким способом він намагається уникнути екстрадиції до США.

Про це пише DW.

Зазначається, що Фірташ отримав дипломатичну посаду: радника постійного представництва Республіки Білорусь при міжнародних організаціях у Відні. За даними видання, Фірташ намагається здобути дипломатичний імунітет через роботу при UNIDO, організації в структурі ООН, яка має сприяти індустріалізації постколоніальних країн третього світу.

Адвокати Фірташа наполягають, що посада, яку він обійняв при UNIDO, передбачає дипломатичний імунітет від кримінального переслідування.

"Ноту про делегування українського бізнесмена як представника при Організації Об’єднаних Націй з промислового розвитку було передано до штаб-квартири UNIDO 29 червня 2021 року. Саме на підставі цього статусу Дмитро Фірташ вимагає зупинити процедуру екстрадиції до США, посилаючись на дипломатичний імунітет", — пише видання.

Варто відзначити, що Вищий земельний суд Відня у своєму рішенні від 14 червня зобов’язав суд першої інстанції при повторному розгляді визначити, чи підпадає він під статус дипломата. Якщо відповідь буде позитивною, Фірташ зможе уникнути екстрадиції до США, де його обвинувачують у корупції й відмиванні коштів, вказує DW.

DW також наголосило, що в посольстві Білорусі у Відні не відповіли на його запитання про те, чим саме займається Фірташ на згаданій посаді. А речник адвокатів Фірташа повідомив, що коментарі щодо судових процесів не надаються.

Справа Фірташа

У 2014 році американська прокуратура звинуватила Дмитра Фірташа у хабарництві. З того часу олігарх протидіє спробам США домогтися його екстрадиції з Австрії, де він живе протягом довгого періоду.

США звинувачують Фірташа та ще п’ятьох людей у змові у 2006-2010 роках з метою виплати не менше 18,5 мільйона доларів хабаря індійським чиновникам для придбання титанової шахти в Індії. Український бізнесмен нібито мав намір продати частину продукції американському аерокосмічному гіганту Boeing.

Йому висунули обвинувачення в червні 2013 року, а потім заарештували у Відні на прохання США в березні 2014 року. Згодом Фірташа звільнили під заставу 125 мільйонів євро.

Нагадаємо, Служба безпеки України спільно з Бюро економічної безпеки викрила масштабну схему розкрадання блакитного палива із газотранспортної системи України. До оборудки причетні підсанкційний олігарх Дмитро Фірташ і топ-менеджмент підконтрольних йому компаній.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.06.2023 23:14