Фото: nato.int

Урок з війни в Україні: НАТО по-новому реагуватиме на можливу агресію Росії

НАТО повністю змінює концепцію реагування на потенційну агресію Росії проти членів Альянсу. Прикордонні держави, такі як Польща та країни Балтії, не хочуть ризикувати періодом російської окупації.

Про це пише The New York Times.

Нова концепція оборони передбачає, що вздовж кордону з Росією має базуватися більше військ. 

"Путін вже давно скаржиться на оточення і вторгнення НАТО. Але його вторгнення в Україну спровокувало Альянс на те, щоб позбутися від решти заборон щодо збільшення чисельності західних військ уздовж усього кордону НАТО з Росією", — констатує видання.

Раніше оборонна концепція учасників НАТО передбачала, що в разі вторгнення росіян держави-члени пересуватимуть в тотальній обороні, чекаючи, коли на підмогу прибудуть основні сили США. Однак після звірств Росії в окупованих нею районах України країни Альянсу більше не хочуть ризикувати періодом російської окупації. 

Нова концепція передбачає не просто збільшення кількості військ НАТО біля кордонів РФ, а й навмисну їх демонстрацію — як чинника стримування.

"Недобре перебувати під російським контролем протягом декількох місяців, поки не прибуде кавалерія", — підкреслила Камілла Гранд — донедавна помічник генерального секретаря НАТО, а тепер представник Європейської ради із закордонних справ.

Нагадаємо, Україна може отримати гарантії безпеки для України від НАТО. Це питання активно просуває Польща перед літнім самітом Альянсу у Вільнюсі.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна отримає можливість приєднатися до НАТО після перемоги у війні з Російською Федерацією. Члени Альянсу зараз підтримують Україну і робитимуть це й надалі.

Водночас, за даними Financial Times, деякі держави-члени НАТО на саміті у Вільнюсі мають намір запропонувати Україні "дорожню карту" для вступу в Альянс. Проте, Сполучені Штати разом із Німеччиною та Угорщиною виступають проти такого розвитку подій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 17.04.2023 19:59