Фото: Sense Bank

Уряд погодився націоналізувати "Сенс Банк": що буде з установою

Кабінет міністрів під час засідання 21 липня погодився націоналізувати "Сенс Банк". Тепер акціями банку керуватиме Міністерство фінансів.

Про це повідомив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль. 

"Сьогодні уряд ухвалює рішення про участь держави у цій процедурі щодо виведення банку з ринку", — сказав премʼєр.

За словами Шмигаля, тепер правами власності на банк повністю володітиме держава. 

"Міністерство фінансів буде обрано органом управління корпоративними правами за акціями банку. Це дозволить у найкоротші терміни призначити нове керівництво фінансової установи", — наголосив Шмигаль.

Він запевнив, що націоналізація не вплине на виконання банком своїх зобов’язань перед вкладниками та клієнтами. Водночас перший заступник голови податкового комітету Ради Ярослав Железняк повідомив, що Кабмін викупить акції "Сенс Банку" за 1 гривню.

Що було раніше?

Володимир Зеленський 16 червня підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану". Націоналізація "Сенс Банку" Фрідмана та Авена може відбутись до кінця місяця.

Номінальний власник акцій "Сенс Банку" (до грудня 2022 року — "Альфа-Банк") ABH Holdings S.A. просить Раду національної безпеки та оборони дозволити угоду, за якою акції банку продадуть європейському інвестору. У компанії стверджують, що кошти від продажу не потраплять до підсанкційних власників.

11 квітня Верховна Рада у першому читанні проголосувала за законопроєкт №9107-1, який дозволить НБУ дати старт націоналізації "Сенс Банку" (раніше — "Альфа-банк").

Раніше Рада вже ухвалювала закон, який спрощував процедуру націоналізації системно важливих банків під час війни. Тоді єдиною підставою для такої націоналізації пропонувалося визначити проблеми з ліквідністю банку.

Нагадаємо, 21 липня президент Володимир Зеленський запропонував Кабінету міністрів підтримати пропозицію Національного банку щодо "Сенс Банку", який раніше називався "Альфа-банком". Відомо, що фінансова установа належить, зокрема, Михайлу Фрідману, Пьотру Авену й Андрію Косогову, які є громадянами Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 21.07.2023 14:27