Фото: НБУ

Уряд вигадав новий спосіб, як змусити боржників оплачувати рахунки

Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроект №9363, який дозволить забирати депозити боржників. Також вводяться обмеження і на придбання автівок.

Документ опубліковано на сайті уряду.

Відтак, ініціатива передбачає розширення взаємодії виконавців з державними органами, банками, іншими фінансовими установами, небанківськими надавачами платіжних послуг, емітентами електронних грошей. Також буде запроваджена взаємодія між Єдиним реєстром боржників та іншими реєстрами з метою недопущення відчуження боржником майна (відповідні взаємодії будуть здійснюватися автоматизовано).

До Реєстру боржників може потрапити будь-який українець, якого через суд зобов'яжуть сплатити борг (за комуналку, аліменти, кредит тощо). При цьому суди з комунальних боргів в Україні проходять за спрощеною процедурою. З травня у таких боржників арештовують банківські рахунки (незалежно від суми боргу).

Кабмін пропонує арештовувати й депозити. Банки на вимогу судових виконавців (вони виконують рішення суду про стягнення боргів) мають не продовжувати депозитні угоди, сповіщати виконавця про суму депозиту та відсотки, а опісля — арештовувати гроші та передавати їх для погашення боргу.

"Заходи примусового виконання рішень, зокрема щодо звернення стягнення на майно (механізму накладення арешту на майно (кошти), здійснення реєстрації обтяжень), застаріли та вимагають осучаснення шляхом цифровізації та оптимізації процесів звернення стягнення на майно боржника", — йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Крім того, у разі наявності відомостей про власника транспортного засобу в Єдиному реєстрі боржників територіальні органи МВС відмовляють у вчиненні реєстраційної дії. Ця норма існувала і раніше, але зараз удосконалена.

Нагадаємо, з 16 червня Національний банк України пом'якшив частину валютних обмежень. Регулятор надав можливість переказувати за кордон кошти для погашення окремих категорій зовнішніх кредитів і позик.

Раніше у Нацбанку пояснили, що фінустанови можуть стягувати додаткову комісію за приймання іноземних банкнот, які мають значні пошкодження або вилучені іноземною державою з обігу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 16.06.2023 11:52