Фото: НБУ

Відсьогодні НБУ пом'якшив деякі валютні обмеження: що змінилося

З 16 червня Національний банк України пом'якшив частину валютних обмежень. Регулятор надав можливість переказувати за кордон кошти для погашення окремих категорій зовнішніх кредитів і позик.

Про це повідомила прес-служба НБУ.

Зокрема, Нацбанк надає дозвіл резидентам-позичальникам переказувати за кордон кошти для виконання зобов'язань за зовнішніми кредитами та позиками, які:

  • забезпечені гарантією чи порукою міжнародної фінансової організації;
  • надані за участю іноземного експортно-кредитного агентства чи іноземної держави через уповноважену нею установу або через іноземну юридичну особу, серед акціонерів яких є іноземна держава чи іноземний державний банк.

За оцінками НБУ, завдяки такому кроку обсяг надходження нових кредитних коштів в Україну значно перевищить їх відплив.

"Так, надання можливості переказувати за кордон кошти для погашення окремих категорій зовнішніх кредитів та позик поліпшить умови залучення коштів в Україну. Крім того, такі зміни сприятимуть розширенню можливостей міжнародних партнерів спрямовувати фінансування на відновлення української економіки", — вважає регулятор.

Нагадаємо, раніше НБУ пояснив, як діяти, якщо фінустанови відмовляються приймати долари. Українцям варто звернутися до кількох обмінників та банківських кас. Згідно з правилами, касир має право самостійно вирішувати, чи купюра відповідає правилам прийому банкнот, чи ні.

Також у Нацбанку пояснили, що фінустанови можуть стягувати додаткову комісію за приймання іноземних банкнот, які мають значні пошкодження або вилучені іноземною державою з обігу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 16.06.2023 09:58