Фото: ua.news

Як діяти, якщо фінустанови відмовляються приймати долари: роз'яснення НБУ

Громадянам України можуть відмовити в обміні доларів США, якщо вони мають пошкодження чи незначні плями. У таких випадках касир має право самостійно ухвалювати рішення, чи варто приймати валюту.

Про це йдеться у роз'ясненні НБУ.

За даними регулятора, якщо є сумніви, чи справжня купюра, банк може відправити її на безплатну експертизу до НБУ. Якщо банкнота виявиться фальшивкою, то її українцю не повернуть.

Що стосується купюр з плямами чи пошкодженнями, то їх мають приймати на інкасо. Тобто банк або фінансова установа (обмінник) приймає валюту та відправляє її до іноземного банку для обміну. Варто відзначити, що процедура інкасо коштує близько 10-30% від номіналу.

Обмінникам вигідніше брати купюри на інкасо та залишати собі високу комісію.

Як діяти, якщо відмовилися брати долари?

У такій ситуації варто звернутися до кількох обмінників та банківських кас. Згідно з правилами, касир має право самостійно вирішувати, чи купюра відповідає правилам прийому банкнот, чи ні.

Якщо в обмінниках та касах купюру не приймають, спробуйте використати її у валютних терміналах та банкоматах з функцією поповнення готівкою. Ще один варіант обміну може слугувати послуга інкасо. За окрему комісію будь-який банк обміняє банкноту, щоправда, ця процедура може тривати деякий час.

Нагадаємо, Національний банк України заперечує, що збиратиме дані про всі карткові платежі фізичних осіб. Детальні дані про перекази, які НБУ запитує у банків, жодним чином не передбачають збору даних фізосіб.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 08.06.2023 15:58