Контроль за грошовими переказами по картках: у НБУ зробили роз'яснення

Національний банк України заперечує, що збиратиме дані про всі карткові платежі фізичних осіб. Детальні дані про перекази, які НБУ запитує у банків, жодним чином не передбачають збору даних фізосіб.

Про це в коментарі ЗМІ заявив член Ради НБУ Василь Фурман.

Зауважимо, раніше у ЗМІ з'явилася інформація, що з 5 червня Національний банк збиратиме інформацію про всі безготівкові платежі українців. Відтак, усі банки щотижня надсилатимуть до Нацбанку дані про карткові операції своїх клієнтів. Проте регулятор цю інформацію спростовує.

Насправді вказівки регулятора стосуються тільки юридичних осіб, а не звичайних громадян. А звіти про P2P перекази (від фізособи фізособі), як і раніше, мають лише загальний характер.

"За P2P переказами, від людини до людини, з карти на карту, збирається тільки узагальнена інформація. Йдеться про загальну кількість людей. Не про конкретного Іванова, який робить переклад, скажімо, Петрову, а про те, яка кількість людей — мільйон, 10 мільйонів — взагалі робить ці перекази. Це загальна кількість операцій, а не 1000 чи 2000 грн конкретної особи. Також не йдеться про те, що ці операції в майбутньому якось там оподатковуватимуться", — підкреслив Фурман.

Нагадаємо, раніше Національний банк України впровадив суттєві зміни в системі BankID. Йдеться про стандартизовані набори даних та диференційовані міжабонентські тарифи. За даними регулятора, упровадження стандартизованих наборів даних сприяє посиленню захисту даних, що передаються через BankID. Тепер банк-ідентифікатор передає установі лише той обсяг персональних даних свого клієнта, що є мінімально необхідним для надання послуги. Раніше ідентифікаційні дані користувача передавалися через систему єдиним набором.  

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 05.06.2023 21:23