Фото: ancient-origins.net

У Британії виявили руїни поселення Залізного віку, яке проливає світло на життя до завоювання римлянами (фото, відео)

Археологи Університету Редінга виявили руїни поселення Залізного віку у населеному пункті Сілчестер у Гемпширі у Великій Британії.

Про це повідомляє Аncient origins.

Що відомо про Британію доримського Залізного віку

За словами вчених Університету Редінга, коли дослідницькі сили Юлія Цезаря вперше увійшли до Британії залізного віку, демонструючи своє високоорганізоване суспільство та показуючи свої військові м’язи, вони виявили гетерогенне суспільство, організоване в племена на чолі зі своїми вождями, які захищали свої території від численних городищ, що всіяли сільську місцевість.

Хоча ці групи прибули до берегів Британії з різних районів Західної та Північної Європи, деякі, безсумнівно, були змушені переміститися сюди через територіальні проблеми на їхній Батьківщині, римляни однорідно називали їх "кельтами", оскільки вони спільні деякі споріднені мови та культурні риси.

Зазначається, що племена були космополітичною сукупністю оригінальних британців і європейців, тому в цьому суспільстві було мало одноманітності. Ці поділи означали, що земля в цілому була сповнена територіальних битв, і існувало мало централізованої влади. 

Яке значення має знахідка для історії

Вчені запевняють, що масштабні розкопки в Сілчестері дозволили дізнатися не лише про римське місто-колонію Каллева Атребатум, але й про устрій та життя людей, які колись там жили. Артефакти, знайдені під час розкопок, ілюструють життя міста Залізного віку під владою римлян та показують, як місто змінилося після римського завоювання.

руїни поселення Залізного віку

Фото: Аncient origins

Серед артефактів — теракотові плитки для підлоги, на яких досі зберігаються сліди собак, ласок, птахів і дітей, коли їх залишали сушитися, глеки для зберігання зерна, вишукані зразки різьблених дорогоцінних каменів і римська черепиця з печаткою Нерона на ній.

Нагадаємо, у Центральній Європі знайшли мережу невідомих пам'яток бронзової доби. Знахідки можуть допомогти вченим пролити світло на так звані "мегафорти".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 31.01.2024 04:18