Фото: ua.depositphotos.com

США розмістять ядерну зброю у Британії, щоб протистояти загрозі з боку Росії, — The Telegraph

Сполучені Штати планують розмістити ядерну зброю у Великій Британії вперше за 15 років. Відповідна стратегія розроблялася через зростальну загрозу з боку Російської Федерації.

Про це повідомляє The Telegraph з посиланням на документи Пентагона.

Контракти на постачання нового об'єкта на авіабазі Королівських військово-повітряних сил Лейкенхіт у Саффолку підтверджують, що США мають намір розмістити на авіабазі ядерні боєголовки, що втричі перевищують потужність бомби, скинутої на Хіросіму. США вивели ядерні ракети з Великої Британії у 2008 році, вважаючи, що загроза холодної війни з боку Москви зменшилася.

Це розкриття відбулося після попереджень про те, що країнам НАТО необхідно підготувати своїх громадян до війни з Росією.

Минулого тижня адмірал Роб Бауер, високопоставлений військовий чиновник НАТО, заявив, що приватні особи мають підготуватися до тотальної війни з Росією протягом найближчих 20 років, яка потребуватиме масштабних змін у їхньому житті.

Своєю чергою генерал сер Патрік Сандерс, голова британської армії, попередив, що у разі війни з Росією необхідно буде закликати суспільство до боротьби, оскільки армія надто мала. Його коментарі змусили Даунінг-стріт виключити призов на військову службу.

Борис Джонсон у п'ятницю ввечері підтримав заклик сера Патріка до створення цивільної армії, оскільки він пообіцяв приєднатися до неї, якщо Велика Британія вступить у війну з Росією.

Міністр військово-морських сил США Карлос Дель Торо згодом закликав Велику Британію "переоцінити" розмір своїх збройних сил. У п'ятницю номер 10 виступив на захист військових витрат уряду, зазначивши, що "Велика Британія є другою за величиною країною, що витрачає на оборону в НАТО та найбільшою в Європі".

Повернення американської зброї до Великої Британії є частиною загальнонатовської програми розвитку та модернізації ядерних об'єктів у відповідь на збільшену напруженість у відносинах з Кремлем після вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

У відповідь Росія заявила, що розміщення американської зброї у Великій Британії розглядатиметься Москвою як "ескалація" і зустрінеться "відповідними контрзаходами".

Відлуння холодної війни

Невідредаговані документи у базі даних про закупівлі міністерства оборони США розкривають плани "ядерної місії", яка "неминуче" відбудеться на авіабазі ВПС Великої Британії в Лейкенхіті, де під час холодної війни розміщувалася ядерна зброя.

Документи показують, що Пентагон замовив нове обладнання для бази, зокрема, балістичні щити, призначені для захисту військовослужбовців від атак на "цінні активи". Будівництво нового житлового комплексу для американських військовослужбовців, які працюють на цьому об'єкті, розпочнеться у червні. Очікується, що ВПС Великої Британії в Лейкенхіті розміщуватимуть гравітаційні бомби B61-12, потужність яких може досягати 50 кілотонн, що більш ніж втричі перевищує потужність атомної зброї, скинутої на Хіросіму 1945 року.

Після початку війни в Україні в огляді Пентагона ядерної політики США йдеться, що вона є "яскравим нагадуванням про ядерний ризик у сучасному конфлікті" і попереджається про "ядерні загрози для країни, а також союзників та партнерів США".

Президент Джо Байден заявив, що США "підсилить свою військову позицію в Європі, щоб відреагувати на зміни в безпеці". США вже оголосили про плани розмістити дві ескадрильї винищувачів п'ятого покоління F-35, здатні нести бомби, у складі 48-го винищувального авіаполку на авіабазі Королівських ВПС Лейкенхіт.

У жовтні офіційні особи США запросили у Конгресу дозвіл почати розробку нової бомби B61 з більшим корисним навантаженням, стверджуючи, що потужніша зброя "надасть президенту додаткові можливості проти деяких складніших військових цілей і великої площі". Документи, які розкривають рішення про розміщення ядерних боєголовок у Великій Британії, були розміщені на веб-сайті державних закупівель США.

В одному з повідомлень, опублікованому в серпні, приватному підряднику пропонувалося надати сторожові кабінки та щити для захисту військовослужбовців 48-ї ескадрильї сил безпеки бази від "насильницького проникнення та балістичної атаки" з автоматів на об'єкті, де розташована ядерна зброя.

"Майбутня ядерна місія 48-ї ескадрильї сил безпеки має діяти під балістичним захистом", — йдеться у повідомленні.

У другому контракті, опублікованому у вівторок, рекламувалася установка гідравлічних пандусів для розвантаження транспортних засобів, зазначалося, що нові F35 та "неминуча гарантійна підтримка" "підкреслили необхідність заміни цих необхідних об'єктів".

Водночас будівництво об'єкта також може бути оскаржене в суді з боку кампанії за ядерне роззброєння, яка стверджує, що міністерство оборони не провело необхідних оцінок впливу на навколишнє середовище, перш ніж схвалити будівництво.

Нині США мають боєголовки в Бельгії, Німеччині, Італії, Нідерландах і Туреччині відповідно до угоди НАТО про спільне використання ядерної зброї.

Представник Пентагона заявив, що Сполучені Штати регулярно модернізують свої військові об'єкти у країнах-союзниках, а несекретні адміністративні бюджетні документи часто супроводжують таку діяльність.

"Ці документи не містять прогнозів та не призначені для розкриття будь-яких конкретних позицій чи деталей базування. Політика США полягає в тому, щоб не підтверджувати та не заперечувати наявність чи відсутність ядерної зброї в якомусь спільному чи конкретному місці", — заявив він.

Нагадаємо, Республіка Білорусь внесла зміни до своєї нової військової доктрини, розмістивши пункт про можливе використання тактичної ядерної зброї. Такі дії режиму Лукашенка відображають надання Росією цього виду озброєння Мінську у 2023 році.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 27.01.2024 07:34