Фото ілюстративне. Джерело: aljazeera

Навіщо Білорусь внесла ядерну зброю до своєї військової доктрини: роз'яснення ISW

Республіка Білорусь внесла зміни до своєї нової військової доктрини, розмістивши пункт про можливе використання тактичної ядерної зброї. Такі дії режиму Лукашенка відображають надання Росією цього виду озброєння Мінську в 2023 році. 

Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW). За даними аналітиків, проект нової військової доктрини Білорусі вперше передбачає застосування російської тактичної ядерної зброї.

Інститут вивчення війни підкреслює, що наразі незрозумілі особливості того, як нова доктрина регламентує використання тактичної ядерної зброї. Водночас експерти не виявили жодних ознак того, що Росія чи Білорусь прагнуть ядерної ескалації. Аналітики продовжують вважати, що застосування ядерної зброї Росією чи Білоруссю залишається малоймовірним.

Як відомо, наприкінці травня 2023 року міністри оборони Росії та Білорусі домовилися про розміщення російської ядерної зброї на білоруській території. Також країна-агресор передала білоруським військовим комплекси "Іскандер-М", здатні запускати ракети з ядерним зарядом.

Наприкінці грудня 2023 року диктатор Олександр Лукашенко заявив про те, що Білорусь уже отримала всю ядерну зброю, яку обіцяла їй передати Росія.

Нагадаємо, в міноборони Білорусі розповідали 15 січня, що білоруські військові вирушили на навчання до Росії, де перейматимуть досвід російських окупантів у війні проти України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 17.01.2024 08:33