В Ірані відновилися переговори щодо компенсації за збитий український Boing

20 ЖОВТНЯ 2020 11:54

В Ірані тривають переговори щодо компенсації за збитий український літак. В рамках другого раунду переговорів відбудуться три технічні зустрічі, присвячені питанням компенсацій, а також технічним і судовим аспектам.

19 жовтня заступник міністра закордонних справ України Євгеній Єнін вже зустрівся в Тегерані з міністром закордонних справ Ірану Мохаммадом Джавадом Заріфом.

«Вітаємо рішення Ірану взяти на себе всю відповідальність за збиття українського літака, а також готовність забезпечити однаковий розмір компенсації родичам всіх жертв незалежно від їхнього громадянства», – зазначив заступник міністра.

Цього разу українська делегація посилена «важковаговиками» з правоохоронного блоку. Так, за інформацією TrueUA, українську сторону також представляє перший заступник Голови СБ України - керівник Антитерористичного центру при Службі безпеки України Руслан Баранецький та заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов. На думку МЗС, присутність силовиків зробить діалог більш змістовним та лаконічним.

Нагадаємо, що пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії «МАУ» 8 січня нинішнього року мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, але був збитий військовими Ірану в районі міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Усі вони загинули. Серед загиблих – 11 громадян України (зокрема дев’ять членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 – Канади, 10 – Швеції, 4 – Афганістану, по 3 – ФРН та Великої Британії. 11 січня іранська влада визнала, що  Boeing таки помилково збили іранські військові.

Світ, 20.10.2020 11:54