Фото ілюстративне. Джерело: Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

В ISW оцінили перспективи російського наступу на Сумщину: там активно накопичуються війська

Російська армія концентрує сили невстановленої чисельності в західній частині Бєлгородської області неподалік кордону з Україною, ймовірно, щоб зосередити та залучити українські сили в цей район і підготуватися до наступальних операцій, спрямованих на розширення російського плацдарму в районі міжнародного кордону на Північ України.  

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Аналітики нагадали, що президент України Володимир Зеленський заявив 26 травня, що російські війська готуються до нових наступальних дій та концентрують угруповання невстановленої чисельності поблизу кордону з Україною за 90 кілометрів на північний захід від Харкова. Зеленський, зважаючи на все, має на увазі район Грайворон-Борисівка-Пролетарський на заході Бєлгородської області, а ISW спостерігав супутникові знімки цього району, які дозволяють припустити, що російські сили останніми тижнями розширили діяльність на складах у населених пунктах цього району. 

Проте нинішні розміри можливої концентрації російських сил у районі Грайворон-Борисівка-Пролетарський залишаються неясними. Представник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко заявив 26 травня, що російські війська можуть розпочати наступальні операції в Сумській області чи районах Харківської області, що межують із Сумською областю, щоб розтягнути та закріпити українські сили далі вздовж міжнародного кордону на північному сході України.

Район Грайворон-Борисівка-Пролетарський, зокрема, надасть російським військам можливість розпочати наступальні операції на південь у напрямку Золочева та Богодухова, двох українських міст на північний захід від Харкова в межах 25 кілометрів від міжнародного кордону, або на захід у напрямку населених пунктів уздовж траси Р-45, що з'єднує Богодухів із містом Суми. Російські війська можуть проводити наступальні операції в одному чи обох напрямках, а концентрація російських військ тут може бути спрямована на те, щоб змусити українські сили перекинути живу силу та техніку на ширшу ділянку кордону у Харківській та Сумській областях. 

Російські сили також концентрують обмежені сили в Курській та Брянській областях поблизу кордону із Сумською областю, і навіть обмежена концентрація в цих районах може бути спрямована на досягнення ймовірно бажаного ефекту подальшого залучення та закріплення українських сил у районі міжнародного кордону. Російські війська в цей час доводять Північне угруповання військ у районі міжнародного кордону до заявленої запланованої кінцевої чисельності й, швидше за все, почнуть лише обмежені наступальні операції на напрямку Суми-Харків доти, доки Північне угруповання військ не наблизиться до своєї кінцевої чисельності. 

Навіть обмежені російські наступальні операції у цих районах додадуть тиск, який розтягне українські сили та техніку на ширшому фронті та, можливо, дозволить російським військам створити тактичні плацдарми для підтримки наступних операцій або на північний захід від Харкова, або у напрямку Сум. Однак Північне угруповання військ, навіть при верхній межі заявленої кінцевої чисельності, відчуватиме брак живої сили, необхідної для проведення успішної операції з охоплення, оточення або захоплення міст Харкова чи Сум.

Раніше речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко заявляв, що російські загарбники тримають свої підрозділи поблизу кордону з Сумською областю. Проте для наступу цих сил замало.

Нагадаємо, раніше начальник Сумської міської військової адміністрації Олексій Дрозденко попереджав, що війська країни-агресорки не полишають задумів здійснити наступ на Сумську область. Проте наразі окупація міста Суми не можлива.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 27.05.2024 08:07