Фото ілюстративне. Джерело: польські ЗМІ

США відкрили постійну базу своїх спецпризначенців неподалік від кордону з Україною

Поблизу польського міста Краків відтепер функціонуватиме нова постійна база американських військових. Це найбільш східна база спеціальних сил США у Європі.

Про це повідомив RMF24. Польські журналісти зазначили, що база називається Miron Camp на честь польського солдата Мирослава "Мирона" Луцького, який загинув в Афганістані під час підтримки операції НАТО.

Miron Camp є найсхіднішою базою американських спецпризначенців в Європі. У Кракові постійно перебуватимуть 150-200 американських солдатів. Вони змінюватимуться за чергою.

"Ідея полягає в тому, щоби посилити потенціал, який ми маємо тут, на місцях. Ця постійна присутність посилить ідею стримування, що слугуватиме безпеці нашої країни. Насамперед це співпраця зі спецпідрозділами, які діють на території Польщі — ми співпрацюємо з ними постійно. Завдяки базі покращуються питання, пов'язані зі щоденними тренуваннями", — сказав підполковник  речник компонента сил спеціального призначення Маріуш Лапета.

Урочисте відкриття американської бази в Баліце відвідали дружина Мирослава "Мирона" Луцького та його син.

"Він був чудовим солдатом. Він присвятив себе службі в підрозділі командос. Загинув під час виконання завдання. Це велика втрата для нашого середовища", — пригадав командир шостої повітряно-десантної бригади Міхал Стшелецький.

"Це добрий знак для майбутнього наших відносин", — сказала генеральний консул США в Кракові Ерін Нікерсон.

Нагадаємо, що зараз у Польщі закінчуються найбільші 2024 року в Європі навчання сухопутних військ під назвою Dragon-24. У них узяли участь понад 20 тисяч військовослужбовців з різних країн Північноатлантичного альянсу. Навчання тривали з 22 січня по кінець травня. Сценарій передбачав конфлікт із "противником схожим за силою".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 17.05.2024 21:51