Фото: myc.news / ілюстративне

У Польщі стартували масштабні навчання НАТО Dragon-24: скільки залучено військових

У Польщі розпочалися найбільші у 2024 році в Європі навчання сухопутних військ під назвою Dragon-24. У них беруть участь понад 20 тисяч військовослужбовців з різних країн Північноатлантичного альянсу.

Про це повідомляє PAP.

За даними джерела, польські навчання Dragon-24 відбуваються в межах військових маневрів НАТО Steadfast Defender-24, які є наймасштабнішими навчаннями Альянсу від завершення Холодної війни. Військові заходи Steadfast Defender-24, які тривають з 22 січня по кінець травня, відбуваються на просторі від Атлантики до східного флангу НАТО, включно з Польщею. Сценарій навчань передбачає конфлікт із "супротивником схожим за силою".

Скільки військових залучено у навчаннях

У навчаннях Steadfast Defender-24 беруть участь 90 тисяч осіб, зокрема військові з усіх країн НАТО та Швеції, а також приблизно 50 військових кораблів, 80 літаків і 1100 бойових машин. За даними головного командування збройних сил Польщі, ці військові маневри є "найбільшою демонстрацією обороноздатності Альянсу та його держав-членів". Водночас додається, що всі навчання "мати оборонний характер і не спрямовані проти будь-якої країни".

Які країни беруть участь у Dragon-24

У навчаннях Dragon-24, крім польських військових підрозділів, беруть участь також військовослужбовці з Іспанії, Великої Британії, Туреччини та Албанії. Загалом там присутні близько 20 тисяч осіб: 15 тисяч військовослужбовців польської армії та 5 тисяч військовослужбовців з окремих країн Альянсу, у першу чергу США та Великої Британії. До навчань залучатиметься 3,5 тисячі одиниць військової техніки.

"Війська перевірять на взаємодію та виконання бойових завдань на землі, у повітрі та на морі. Окрім військових дій у вищезазначених сферах, військові дії також будуть проводитись у кіберпросторі", — йдеться у повідомленні Головного командування збройних сил Польщі.

Як наголошується, навчання Dragon-24 стануть перевіркою здатності польської армії реагувати на потенційну багатовимірну кризу збройного характеру, тим самим сприяючи зміцненню потенціалу стримування та оборони НАТО.

Нагадаємо, НАТО може зібрати до 300 тисяч солдатів на східних кордонах з Росією. Це має унеможливити розширення війни за межі України.

Раніше повідомлялося, що Польща розпочинає масштабне переозброєння власної армії через загрозу з боку Росії. У 2023 році Варшава витратить 21,7 мільярда доларів або ж 4% свого ВВП на оборону, що вдвічі перевищує вимоги НАТО.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 26.02.2024 23:59