Фото: Вікіпедія

В ISW пояснили, як використання Україною ракет ATACMS вплине на російських окупантів

Удари української системи ATACMS по оперативно значущих російських аеродромах в Україні, швидше за все, змусять російське командування розосередити авіаційні засоби та відвести частину літаків на аеродроми далі від лінії фронту. 

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Російські війська, зокрема, використовували вертольоти з аеродрому Бердянськ у перші місяці українського контрнаступу, що триває на заході Запорізької області, що дало великий ефект проти великих механізованих українських наступів. Попередні супутникові знімки аеродрому Бердянськ показали, що російські війська розосередили літаки по аеродрому, а українські сили, ймовірно, були здатні завдавати ударів лише по окремих літаках за допомогою раніше наявних ракет великої дальності. 

Версія ракет великої дальності ATACMS з касетними боєприпасами дозволить українським силам завдавати ударів по російських аеродромах, які можуть ефективніше знищувати російські літаки та інші об'єкти. Російські військкори одразу провели паралелі між ударами українських сил по аеродромах Бердянська та Луганська та серією ударів українських HIMARS по аеродрому Чорнобаївка у Херсонській області під час Херсонського контрнаступу 2022 року. Прибуття наданих Заходом HIMARS дозволило українським силам завдати повторних ударів по аеродрому Чорнобаївки, що призвело до значних втрат російської авіації, а російське командування вивело з аеродрому військову техніку та авіацію через їхню нездатність протистояти ударам української HIMARS. 

Російські блогери відзначили, що російські війська адаптували свої аеродроми до українських можливостей дальнього удару, але що ATACMS є новою ракетною загрозою, яка також змусить російське командування знову адаптуватися. Російські військові послідовно демонструють, що можуть адаптуватися до нових українських ударних можливостей, але тільки після того, як зазнають початкових та явних втрат від українських можливостей, до яких російське командування справді мало бути готовим.

Імовірне розосередження російської авіації по аеродромах по всій окупованій Україні та передислокація авіаційних засобів далі від лінії фронту, швидше за все, підірве підтримку російської авіації оборонних зусиль та локалізованих наступальних операцій. Перебазування літаків на аеродроми в тилу, ймовірно, вплине на час простою, який російській авіації доведеться витратити на підтримку операцій. Ймовірно, це буде особливо важливо для російських вертольотів, які діяли на відносно невеликих ділянках лінії фронту протягом тривалих періодів часу, щоб послабити механізовані сили України, що наступають, на початку контрнаступу в червні й липні 2023 року. Розосередження авіаційних засобів за більшою кількістю аеродромів також, ймовірно, створить для повітряно-космічних сил Росії серйозніші проблеми з координацією та забезпеченням.

Нагадаємо, українські військові вдарили ракетами ATACMS по російських військах. Це стало першим випадком, коли надана США зброя була використана під час війни в Україні. Володимир Зеленський подякував лідеру США Джо Байдену за надання далекобійних ракет ATACMS.

Раніше радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що для російських загарбників наразі немає безпечного місця на території нашої держави. В україно-російській війні розпочалася нова глава.

Своєю чергою Білий дім офіційно підтвердив, що Україна отримала далекобійні ракети ATACMS. Їхня дальність — 165 кілометрів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.10.2023 07:01