Фото: Фокус

В IT-компанії MacPaw провели обшуки: у Раді обурені

У середу, 15 лютого, в офісі компанії MacPaw і в будинку її засновника Олександра Косована відбулися обшуки. Попередньо, слідчі дії пов’язані з земельними ділянками, які компанія придбала у 2016–2021 роках.

Про це повідомив Олександр Косован у Facebook.

Обшуки підприємець назвав "тиском на український бізнес". На його думку, причиною обшуків є "бажання чиновників заволодіти земельними ділянками, які MacPaw законно придбала в період із 2016-го до 2021 року". 

"Ми не виключаємо, що через недосконалості в земельному законодавстві і його застаріле регулювання могли бути допущені якісь помилки посадовцями. Тому ми надаємо правоохоронцям всю запитувану інформацію і більш ніж три роки ведемо діалог із місцевою владою, щоб виправити ці помилки та мати можливість створити справді цікавий і цінний проект в Україні", — зазначив бізнесмен.

За даними ЗМІ, судовий розгляд щодо цих земельних ділянок триває не перший рік. Справи стосуються вирубки лісу та нецільового використання земель. За даними Держгеокадастру, вони нібито призначені для ведення сільського господарства.

На обшуки відреагували й у "Слузі Народу". Очільник фракції Давид Арахамія наголосив, що нардепи обурені зазначеними обшуками.

"Земельна ділянка не може бути причиною зупинки роботи бізнесу. Тим більше зараз, коли для нас важливе кожне збережене робоче місце, кожна гривня податків", — написав Арахамія.

Водночас голова фракції "Слуга Народу" направив звернення до голови Комітету ВР із питань правоохоронної діяльності з проханням розглянути цей випадок на засіданні Комітету з правоохоронцями та представниками ІТ-компанії. А вже за результатами засідання запропонувати можливі варіанти реагування на ситуацію, щоб такі випадки більше не повторювалися.

Окрім цього, на обшуки відреагував і очільник Мінцифри Михайло Федоров. Міністр зазначив, що йому соромно за дії правоохоронців.

"Звичайно, суд повинен встановити винуватість. Але ми живемо в цивілізованому столітті. За цифровою економікою майбутнє. Не можна зупиняти роботу компанії через ділянку землі. Враховуючи те, що, за словами власника, він був готовий надати всі матеріали до розгляду справи", — наголосив Федоров.

Нагадаємо, днями Державне бюро розслідувань спільно зі Службою безпеки України провели обшуки в народного депутата VIII скликання Ігоря Котвіцького. Його підозрюють в організації незаконного видобутку корисних копалин, що завдало значних збитків державі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 15.02.2023 20:22