Фото: Pixabay

В НБУ розповіли, чи можуть повернутися до фіксованого курсу долара

У жовтні минулого року Національний банк України відмовився від фіксованого валютного курсу. Наразі до нього не планують повертатися, адже фіксація — є "тимчасовим заходом для екстрених ситуацій".

Таку заяву зробив заступник голови НБУ Юрій Гелетій в інтервʼю "24 каналу".

"Зміна режиму була необхідною. Ми добре пам'ятаємо, до чого призводить тривала фіксація курсу. Втрачається зв'язок обмінного курсу з реальною ситуацією, накопичуються дисбаланси. Наслідки цього ми бачили у 2008 та 2014 роках", — зазначив він.

На думку заступника керівника НБУ, новий режим не є ідеальний, але він "виправдав себе", адже є позитивні результати за підсумками року керованої гнучкості.

"Звичайно, не можна сказати, що він на 100% ідеальний. В економічній політиці насправді немає ідеальних рішень, а будь-який вибір — це завжди про пошук балансу", — підкреслив посадовець.

Так, зміна режиму в поєднанні з пом'якшенням обмежень допомогла прибрати множинність курсів. До того ж коливання курсу на готівковому ринку суттєво зменшилися.

"До гнучкості готівковий ринок періодично реагував на обстріли, тривожні новини, "зраду", якої, погодьтеся, вистачає. І якщо зараз така реакція є помірною, то раніше ми періодично бачили суттєвий сплеск у динаміці курсу. Але водночас ми мали значно менше важелів, щоб його швидко вгамувати", — пояснив Гелетій.

Також він нагадав, що НБУ відразу не приховував, що фіксація курсу є лише тимчасовим рішенням, яке не може тривати протягом багатьох років.

"Звичайно, спрогнозувати, за яким сценарієм розвиватиметься ситуація, коли ти не є військовим експертом, складно. Але ми не приховували, що фіксація курсу — це тимчасове рішення. І ми точно усвідомлювали, що вона не може тривати впродовж багатьох років. Сподіваюсь, що в поверненні до нього не буде потреби. Наразі жодних таких планів ми не маємо", — наголосив заступник керівника НБУ.

Варто зазначити, що фіксований обмінний курс — це обмінний курс, за якого уряд країни встановлює вартість своєї національної валюти, пов'язуючи вартість із ціною валюти іншої країни.

Нагадаємо, раніше голова регулятора Андрій Пишний розповів як відмова від режиму керованої гнучкості вплинула на валютний ринок та чого чекати у майбутньому.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 21.10.2024 16:59