Андрій Пишний. Джерело: Національний банк України

НБУ рівно рік тому "відпустив" курс: як це вплинуло на валютний ринок та чого чекати у майбутньому

У четвер, 3 жовтня, минув рівно рік відтоді, як Національний банк України відмовився від режиму фіксованого обмінного курсу на користь керованої гнучкості. Це допомогло стримати інфляцію.

Про це повідомив голова регулятора Андрій Пишний в колонці для "Економічної правди", передає прес-служба Нацбанку.

Протягом року курс постійно коливався в обидва боки, але НБУ згладжував різкі коливання, як це було до повномасштабного вторгнення. Проте є ключова відмінність — регулятор покривав (і продовжує це робити, —ред.) той чистий попит на валюту, який об’єктивно присутній на ринку як наслідок бойових дій.

У результаті перехід до керованої гнучкості обмінного курсу дав змогу економіці та валютному ринку стати стійкішими до внутрішніх та зовнішніх шоків. Зокрема:

  • ринок адаптувався, а населення та бізнес поступово звикають до курсових коливань і вже не так активно на них реагують;  
  • різницю між офіційним та готівковим курсами вдалося мінімізувати. Зараз вона стабільно не перевищує 1%. Натомість раніше в окремі періоди сягала 25%;
  • коливання курсу на готівковому ринку (де купує та продає валюту населення) знизились;
  • глибина валютного ринку зросла, зокрема обсяг операцій банків без участі НБУ збільшився втричі.

Що буде з курсом?

Ситуація на валютному ринку протягом року залишалася контрольованою, що допомогло НБУ зберегти інфляцію на помірному рівні. До того ж, як зазначив Пишний, кардинальних змін у валютно-курсовій політиці очікувати не варто.

"Те, що курс зараз рухається в різні боки як на відносно коротких, так і на триваліших часових проміжках, реагуючи на ринкові зміни, є вагомим приводом менше турбуватися про різкі зміни в майбутньому", — підкреслив він.

Валютно-курсова політика НБУ і надалі спрямовуватиметься на збереження стійкої та контрольованої ситуації на валютному ринку. Це важливо для збереження інфляції на помірному рівні цього року та повернення її до цілі 5% найближчими роками.

Нагадаємо, Національний банк України планує змінити методологію розрахунку офіційного курсу гривні до іноземних валют та облікової ціни банківських металів. Проте це не стосуватиметься долара.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 03.10.2024 17:59