В ООН вимагають забезпечити доступ в сирійський табір Аль-Хол

25 ЛИПНЯ 2019 10:25

Внутрішні переселенці продовжують залишати сирійський табір Аль-Хол, сумно відомий своїми жахливими умовами. Він розташований на північному сході Сирії, повідомляє UN.

Напередодні 120 осіб з числа його мешканців повернулися в рідні місця в провінції Алеппо. Про це розповів на брифінгу в Нью-Йорку заступник прес-секретаря ООН Фархан Хак.

«В ООН вітають повернення переселенців, якщо це відбувається на добровільних засадах, з дотриманням стандартів в області їх захисту та положень міжнародного гуманітарного права, а самі люди приймають усвідомлене рішення», - підкреслив Хак.

За його словами, населення табору в даний час складає 70 тисяч чоловік, включаючи 10 тисяч громадян інших країн. Як не раз повідомляли в ООН, йдеться про іноземних бойовиків і членів їхніх сімей, які знайшли притулок в Аль-Холі після поразки ІДІЛ в Сирії та Іраку.

«В ООН знову закликають країни виконати свої зобов'язання по відношенню до власних громадян, дозволити цим людям повернутися на батьківщину і вирішити пов'язані з їхньою долею питання з дотриманням прав людини», - сказав представник ООН.

В даний час в таборі як і раніше не вистачає найнеобхіднішого. ООН вимагає забезпечити гуманітарний доступ до нужденних мешканцям Аль-Хола незалежно від їх статусу і громадянства. «Поводження з членами сім'ї людей, підозрюваних в участі в операціях ІДІЛ, має бути гуманним і відповідати положенням міжнародного права», - підкреслив Фархан Хак.

Нагадаємо, виступаючи в червні в Женеві, Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет підкреслила, що багато держав, побоюючись тероризму, позбавляють членів сімей бойовиків громадянства і перешкоджають їх поверненню на батьківщину.

Цей шлях, як вважає Верховний комісар, абсолютно неприйнятний. Крім того, в ООН наполягають, що діти, в тому числі завербовані ІДІЛ для вчинення актів насильства, є жертвами, а не злочинцями, і основна увага повинна приділятися їх реабілітації та захисту.

Світ, 25.07.2019 10:25