Фото: "Укрінформ"

В Україні безробітним пропонуватимуть вакансії у військових частинах через центри зайнятості

На порталі Державної служби зайнятості військові частини публікуватимуть пропозиції роботи для українців. Ці вакансії пропонуватимуть усім безробітним громадянам.

Про це повідомила перша віце-прем'єрка — міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Відтепер служба зайнятості надаватиме допомогу у працевлаштуванні до ЗСУ відповідно до Меморандуму про взаємодію та співробітництво, який підписали Державний центр зайнятості, Міністерство оборони та robota.ua. Пропозиції роботи військові частини розміщуватимуть і на "Єдиному порталі вакансій" Державної служби зайнятості. 

"Особливий акцент робиться на цивільних спеціальностях, які забезпечать функціонування та підтримку в тилу. Також планується проведення відбору та професійного навчання кандидатів за замовленням Сил оборони. Це надзвичайно важливий крок. По-перше, він допоможе посилити оборонну спроможність країни. По-друге, дає можливість кандидатам обирати спеціальності та підрозділ для подальшої служби", — пояснила Свириденко. 

Вона також підкреслила, що уряд продовжує створювати можливості та соціальну інфраструктуру для військових, ветеранів та ветеранок, а також членів їхніх родин. Зокрема, продовжує діяти започаткована минулого року програма фінансової підтримки ветеранів та другого з їхнього подружжя, які прагнуть відкрити або масштабувати власний бізнес.

"Вони можуть отримати на це від держави грант від 250 тисяч гривень до одного мільйона гривень. На сьогодні понад дві сотні ветеранів та членів їхніх родин отримали такі гранти", — додала міністерка.

Чи може рекрутинг замінити мобілізацію: пояснення Міноборони

Речник Міністерства оборони України Іларіон Павлюк напередодні пояснював, що після появи в Україні проекту рекрутингу до Збройних сил України багато хто назвав його альтернативою мобілізації. Проте насправді це не так, адже рекрутинг є сервісом для добровольців.

"Загалом є неправильне розуміння того, що таке мобілізація та рекрутинг, люди змішують це до купи або думають, що рекрутинг має відбуватися замість мобілізації", — зазначав він.

За словами Павлюка, рекрутинг — це спосіб, що має покращити сервіс для українців, які хочуть приєднатися до Збройних сил України добровільно. Водночас рекрутинг не означає повну відмову від мобілізації.

"Це не так, що ми запровадимо рекрутинг, а це означає, що тепер підуть воювати тільки ті, хто хочуть. Важливо розуміти, що захищати країну — це обов'язок кожного громадянина. І рекрутинг не створений для того, щоби хтось не пішов у військо, він створений для того, аби ті, хто хоче воювати, змогли обрати вигідні для себе умови та спеціальності", — пояснював речник Міноборони.

Він також розповів, що оцінювати результати рекрутингу можна буде приблизно через два місяці. Водночас додав, що вже на першому етапі запровадження системи є заявки й відгуки від українців.

"Для того, щоби нормально оцінити, треба дивитися, скільки умовно з тих людей, які зацікавилися цим, реально дійдуть до військово-лікарських комісій. Скільки з них потім виявляться придатними до служби й опиняться у війську", — заявив Іларіон Павлюк.

Нагадаємо, раніше головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний під час розмови з журналістами заявив, що оцінювати проект рекрутингу занадто рано. Для української армії важливіше, щоби мобілізацію повернули в ті рамки, які працювали раніше.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 16.01.2024 15:40