Фото ілюстративне. Джерело: ukrmilitary.com

В Україні хочуть обмежити виїзд за кордон для певної категорії жінок: у Зеленського повідомили деталі

Жінки з медичною або фармацевтичною освітою, які з 1 жовтня 2023 року зобов’язані стати на військовий облік, набувають статусу військовозобов'язаних. Тому для них виїзд за кордон обмежений.

Про це розповів член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський у коментарі "РБК-Україна".

За його словами, минулого року український парламент вніс зміни до статті 1 закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, які передбачили, що на обов'язковий військовий облік мають стати жінки з медичною або фармацевтичною освітою.

На виконання цього закону Кабінет міністрів видав постанову щодо порядку військового обліку. А Міністерство оборони видало наказ про військовий облік жінок. Тож із 1 жовтня жінки з медичною або фармацевтичною освітою мають обов'язково стати на військовий облік.

"Якщо вони будуть стояти на обліку, то набувають статусу військовозобов'язаних. А військовозобов'язані виїжджають за кордон у тому порядку, який встановлено для військовозобов'язаних. Тобто якщо будуть окремі якісь документи, які дають право на тимчасовий виїзд, — тоді так, вони зможуть поїхати. Якщо немає – тоді, як і чоловіки, будуть обмежені у праві виїзду", — пояснив Веніславський.

Депутат додав, що всі інші жінки, які мають військово-облікові спеціальності, споріднені з військовою справою, з цієї ж дати можуть стати на облік добровільно.

"Розширювати перелік спеціальностей у жінок, які мають обов'язково ставати на облік, зараз не планується", — підсумував він.

Мобілізація жінок в Україні

Верховна Рада у жовтні 2022 року ухвалила закон про добровільний військовий облік для жінок.

Документ передбачає, що жінок, які мають спеціальність або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною у переліку, затвердженому Міністерством оборони, та придатними до проходження військової служби за станом здоров'я та віком, беруть на військовий облік за їх бажанням. Виняток становлять жінки, які мають спеціальність або професію, споріднену з медичною діяльністю.

Варто зазначити, що загалом понад 60 тисяч жінок сьогодні стоять на захисті України. Ця цифра постійно збільшується, адже у відповідь на російське вторгнення значна кількість українських жінок долучилася до лав Збройних сил України. Цьому сприяють також суттєві зміни в українському законодавстві, які дозволяють жінкам повною мірою реалізувати себе у війську.

Нагадаємо, раніше командувач Об'єднаних сил Збройних сил України Сергій Наєв зазначав, що з першого дня війни жінки нарівні з чоловіками стояли в чергах до територіальних центрів комплектування, щоб долучитися до захисту Батьківщини. З початку повномасштабного вторгнення російських окупаційних військ до лав Збройних сил України за власним бажанням приєдналися понад 11 тисяч жінок.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.09.2023 14:16