Фото: "Дзеркало тижня"

Мобілізація жінок в Україні: кому потрібно стати на облік з 1 жовтня

В Україні з 1 жовтня жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, мають стати на військовий облікПроте це ще не означає, що вони будуть мобілізовані.

Про це йдеться у заяві представника президента у Верховній Раді, члена комітету парламенту з питань безпеки і оборони Федора Веніславського.

"Жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають обов’язковому військовому обліку. З 1 жовтня такі жінки мають з’явитися до ТЦК і пройти всі необхідні процедури", — йдеться у документі.

Також він нагадав, що представниці мирних професій, які є спорідненими з певними військово-обліковими спеціальностями, з 1 жовтня добровільно можуть стати на військовий облік. 

"Важливо наголосити, що всі військовозобов’язані — незалежно від того, жінка це чи чоловік, — отримують повістки й можуть бути мобілізовані тільки тоді, коли цього потребує план мобілізації й необхідні люди для формування нових підрозділів або поповнення втрат. Хочу нагадати, що не лише жінки є бойовими медиками, тож некоректно говорити, що буде мобілізовано багато жінок", — пояснив Веніславський.

Нардеп додав, що наразі в Україні не планують розширювати перелік спеціальностей для жінок для обов’язкової постановки на військовий облік.

Мобілізація жінок в Україні

Верховна Рада у жовтні 2022 року ухвалила закон про добровільний військовий облік для жінок.

Документ передбачає, що жінок, які мають спеціальність або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною у переліку, затвердженому Міністерством оборони, та придатними до проходження військової служби за станом здоров'я та віком, беруть на військовий облік за їх бажанням. Виняток становлять жінки, які мають спеціальність або професію, споріднену з медичною діяльністю.

Варто зазначити, що загалом понад 60 тисяч жінок сьогодні стоять на захисті України. Ця цифра постійно збільшується, адже у відповідь на російське вторгнення значна кількість українських жінок долучилася до лав Збройних сил України. Цьому сприяють також суттєві зміни в українському законодавстві, які дозволяють жінкам повною мірою реалізувати себе у війську.

Нагадаємо, в Україні можуть скасувати відстрочку від мобілізації для студентів-чоловіків із 30-річного віку. Це стосується також тих, хто не підвищує рівень, а лише отримує ще одну освіту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.09.2023 17:32