Фото: Pixabay

В Україні кількість чиновників, які мають криптовалюту, зросла вдвічі: хто задекларував найбільше

За 2022 рік українські чиновники подали 1428 декларацій з криптовалютою. Це майже удвічі більше, аніж у 2021 році — 788 декларацій. 

Про це свідчать дані "Опендатабот".

Наголошується, що у деклараціях за 2021 рік найпопулярнішими криптовалютами серед українських чиновників були Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP) тощо. У 2022 році вподобання українців радикально не змінилися: попитом так само користувались Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), також до трійки лідерів додався Tether (USDT).

Скільки криптовалюти задекларували та втратили українські чиновники

Інфографіка: "Опендатабот"

Хто з чиновників має найбільше криптовалюти

Біткоїн

У 2021 році найбільшу суму у біткоїнах задекларувала директорка КП "Теплопостачання міста Одеси" Ганна Позднякова — 53 мільйони гривень. За рік першість перейняв заступник голови Дніпропетровської ОВА Сергій Карпенко. У його власності є біткоїни на 41 мільйон гривень.

Найбільшу кількість біткоїнів за 2022 рік — 121 BTC — задекларував депутат Одеської облради Кузькевич Микита Дмитрович. У гривневому еквіваленті це понад 195 мільйонів гривень. 

Ефірум

Посадовець з Дніпропетровщини Сергій Карпенко, який задекларував найбільшу кількість біткоїнів, два роки поспіль також є рекордсменом за сумою за ефіріумів. В деклараціях за 2021 та 2022 роки чиновник зазначив, що володіє однаковою сумою еквівалента за цю криптовалюту — 14,6 мільйона гривень.

Криптодолари

Найбільше криптодоларів або стейблкоїнів за 2021 задекларував заступник начальника департаменту Офісу Генерального прокурора Віталій Бровко — 774 500 одиниць. Цьому ж посадовцю належить рекорд за найбільшою сумою в еквіваленті — 20 мільйонів гривень. Посадовець утримав першість й серед декларантів за 2022 рік. Кількість криптодоларів у його власності не змінилась, натомість їх вартість зросла до більш ніж 29 мільйонів гривень.

Водночас найбільшу суму за криптодолари/стейблкоїни задекларував директор департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України Максим Кисельов — 25 мільйонів гривень.

Втрати у криптовалюті

Варто зазначити, що є декілька чиновників, які задекларували свої криптоактиви, проте вказали, що втратили до них доступ.

Зокрема, 380,95 біткоїна — рекордну суму серед українських посадовців — у 2021 році зазначив та втратив заступник голови Державної служби геології та надр Роман Сарамага. У гривневому еквіваленті на момент публікації тексту це близько 615 мільйонів гривень.

Найбільше ефіріума — 1 800 одиниць або понад 160 мільйонів гривень — належить депутату Подільської районної ради Одеської області Ігорю Осіпову. У 2021 та 2022 роках у своїх деклараціях посадовець зазначив, що втратив доступ до криптовалюти. 

"Проаналізувавши велику кількість декларацій, перш за все, варто відзначити їх неякісне заповнення. Складається враження, що посадовці витрачають на декларації 5 хвилин в останній день подання. Попри те, що вже є спеціальний розділ, де необхідно вказувати статки у крипті, майже всі криптоволодіння заповнені по-різному, з помилками та у різних частинах декларацій. Загалом з отриманої статистики видається, що володіння таким непрозорим активом, як криптовалюта, для чиновників не є чимось ризикованим або підозрілим. Адже кількість таких посадовців за останні два роки зросла майже у два рази", — коментує засновник Опендатаботу Олексій Іванкін.

Нагадаємо, на початку січня курс біткоїна піднявся до найвищого рівня з квітня 2022 року, склавши 45 532 доларів. За минулий рік криптовалюта подорожчала на 156%, що стало найсильнішим річним показником від 2020 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.02.2024 11:07