Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

В Україні можуть скоротити тривалість виплат по безробіттю

Після закінчення війни Україна може не повернутися до практики впродовж року виплачувати кошти через безробіття. Водночас під час дії воєнного стану виплати надають безробітним надаються упродовж трьох місяців.

Про це у ході зустрічі з бізнесом, яку організувала Європейська бізнес-асоціація, повідомила директорка Державного центру зайнятості Юлія Жовтяк, пише hromadske.

За словами посадовиці, часто громадяни приходять на роботу, яку їм знайшла служба зайнятості, невмотивованими, адже для них важлива "відмітка", що вони не підходять роботодавцю. Вона наголошує, що це потрібно людям, щоб і надалі отримувати допомогу від держави через безробіття.

Жовтяк додає, що після війни в Україні можуть внести зміни до законодавства щодо тривалості виплат, адже під час воєнного стану виплати безробітнім надають впродовж трьох місяців. Водночас до війни допомогу виплачували впродовж року. Вона також вказує, що станом на 14 серпня на обліку в Державному центрі зайнятості перебували 135 тисяч людей, з яких 80% — це жінки.

"І ми вже не будемо виплачувати допомогу протягом року. Для нас як країни це розкіш, щоб людина стояла на обліку в службі зайнятості рік і не шукала роботу", — наголосила вона.

Посадовиця зазначила, що наразі персоналу центрів зайнятості ставлять мету, щоб громадянин, який хоче працевлаштуватись, на 80% підходив роботодавцю, до якого його скеровують.

"Ми маємо відправляти вмотивованих людей. Краще ми їм розкажемо про всі можливості, щоб вони не витрачали час роботодавця", — додала Жовтяк.

Нагадаємо, раніше Луганська обласна державна адміністрація повідомляла, що деякі громадяни України можуть подати заявку на отримання разової грошової виплати до Дня Незалежності. Йдеться про ветеранів війни, які проходять службу та не є пенсіонерами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 19.08.2024 01:32