Фото: ілюстративне. Джерело: pereselenci.kh.ua

В Україні можуть збільшити перелік підстав для розірвання шлюбу після народження дитини: що зміниться

В Україні перелік підстав для розірвання шлюбу протягом одного року після народження дитини може дещо збільшитися. 

Про це свідчить законопроект №12137, який опублікований на сайті Верховної Ради.

Проект закону зареєстрували у парламенті 18 жовтня цього року. Його авторами виступили члени депутатської групи "Відновлення України" Мороз Володимир Вікторович та Гнатенко Валерій Сергійович.

У документі зазначається, що, згідно із частиною другою статті 110 Сімейного кодексу України, позов про розірвання шлюбу не може бути поданий протягом вагітності дружини та року після народження дитини. Таку заяву можна подати лише у тому випадку, коли "один з подружжя допустив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини".

Однак автори ініціативи пропонують доповнити статтю 110 Сімейного кодексу положенням, яке дозволяє подати позов про розірвання шлюбу протягом одного року після народження дитини у разі коли подружжя не проживає спільно та якщо той із подружжя, що проживає окремо, не дбає про матеріальне забезпечення сім'ї, ухиляється від участі в утриманні дитини (дітей).

"Ухвалення законопроекту забезпечить розширення переліку підстав для розірвання шлюбу в протягом року після народження дитини", — йдеться у пояснювальній записці до документа.

Депутати зауважили, що добровільність шлюбу — принцип сімейного права, що охоплює наявність вільної та цілковитої згоди не лише при реєстрації шлюбу, а й під час перебування у шлюбі і подальшого його розірвання. Тобто ніхто не може бути примушений до перебування у шлюбних відносинах, а обмеження на розірвання шлюбу фактично відсутні у всіх європейських країнах.

"Сучасні виклики, пов’язані з фактичним розпадом шлюбу, багаторічним роздільним проживанням сім’ї, трудовою міграцією, протиправною поведінкою іншого з подружжя та інші об’єктивні обставини, обумовлюють потребу актуалізації, перегляду та внесення змін до чинного сімейного законодавства", — наголошують автор законопроекту.

Нагадаємо, українці активно користуються послугою онлайн шлюбу у "Дії". Лише за три тижні від початку запуску послуги закохані громадяни зробили мільйон пропозицій у застосунку.

Варто зазначити, що у застосунку "Дія" можна пройти повний цикл одруження — від подання заяви, шлюбу онлайн і до свідоцтва — там же в додатку. Весь процес триває приблизно 30 хвилин.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 23.10.2024 13:23