В Україні почав діяти закон про мобінг: які штрафи він передбачає

24 ГРУДНЯ 2022 15:47

В Україні 23 грудня набрав чинності закон №2806-ІХ, яким встановлюється адміністративна відповідальність за мобінг (цькування та приниження працівників на роботі).

Про це пише TrueUA.

Так, згідно із законом, Кодекс про адміністративні правопорушення було доповнено статтею 173−5 такого змісту:

  • Вчинення мобінгу (травлі) працівника тягне за собою накладення штрафу на громадян від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до тридцяти годин та накладення штрафу на фізичних осіб — підприємців, які використовують найману працю, посадових осіб — від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин.
  • Дія, вчинена групою осіб або особою, яка протягом року була піддана адміністративному стягненню за таке ж порушення, тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до п'ятдесяти годин та накладення штрафу на фізичних осіб — підприємців, які використовують найману працю, посадових осіб — від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк від сорока до шістдесяти годин.

Кабінет Міністрів України протягом трьох місяців з дня набрання чинності даним законом повинен буде привести свої нормативно-правові акти у відповідність, а також забезпечити приведення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом. 

Термін "мобінг" застосовують для визначення недоброзичливих чи ворожих міжособистісних відносин на роботі. Це психологічний терор, переважно груповий, який проявляється у  цькуванні працівників з боку колег, підлеглих або керівництва. Таке цькування містить постійні негативні висловлювання на адресу працівника, його соціальну ізоляцію всередині організації, або ж поширення образливих пліток.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні поки не проводитимуть перевірки місця проживання ВПО.

Суспільство, 24.12.2022 15:47