В Україні порушили понад 230 кримінальних справ проти держзрадників: де їх найбільше

15 КВІТНЯ 2022 10:15

З початку війни слідчі Державного бюро розслідувань порушили 154 кримінальних проваджень за державну зраду та 81 провадження – за колабораційну діяльність. 

Як інформує TrueUA із посилання на прес-службу ДБР, серед фігурантів – голови сільських рад, депутати різних рівнів, посадовці, судді, правоохоронці та військовослужбовці.

У яких містах порушено найбільше справ

Територіальне управління ДБР Краматорська розслідує найбільше справ щодо зрадників. Так, 109 проваджень відкрито за держзраду, 74 – за колабораційну діяльність.

"За фактом держзради переважна більшість справ стосується працівників правоохоронних органів. Також слідчі ДБР Краматорська розслідують кримінальне провадження відносно працівника одного з лісгоспів, який почав співпрацювати з окупантами", – повідомили силовики.

У Полтаві ДБР порушило 15 кримінальних проваджень за державну зраду, 1 – за колабораційну діяльність. Звинувачуються у зрадництві співробітники правоохоронних органів, депутати місцевих рад та голова одного з районних судів.

У Мелітополі порушили 18 проваджень: а державну зраду – 16, колабораційну діяльність – два. У Миколаєві ДБР відкрило вісім проваджень: за державну зраду – чотири, колабораційну діяльність – чотири.

"Серед фігурантів троє військовослужбовців Збройних сил України, які у 2014 році, під час анексії АР Крим російськими агресорами, зрадили присязі та перейшли на біг ворога. У лютому 2022 року дезертири "повернулись" в Україну, у складі російської армії для проведення бойових дій на Миколаївщині. На початку березня зрадників було затримано", – зазначили у ДБР.

Також у теруправлінні Львова Держбюро розслідувано порушило шість кримінальних справ за держзраду, а у Києві – п'ять проваджень за державну зраду та колабораційну діяльність.

У ДБР застерегли усіх чиновників та правоохоронців від співпраці з російсько-окупаційними військами й нагадали про суворе покарання за такі злочини, зокрема ув'язнення.

Нагадаємо, у середу, 13 квітня, Личаківський районний суд Львова арештував ще 154 об’єкти рухомого і нерухомого майна народного депутата від "Опозиційної платформи – За життя" Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко.

Політика, 15.04.2022 10:15